В конфликта около тръбопровода „Северен поток 2“ логиката на конфронтация

...
В конфликта около тръбопровода „Северен поток 2“ логиката на конфронтация
Коментари Харесай

Подготвят се ключови преговори за бъдещето на Северен поток 2

В спора към тръбопровода „ Северен поток 2 “ логиката на борба стартира да отстъпва на волята за компромис – и от двете страни на Атлантика. Все още не се водят публични договаряния сред Германия и Съединени американски щати, само че такива се приготвят. Това ще се случи след встъпването в служба на всички структури на властта във Вашингтон и откакто бъдат приключени всички назначения. Това написа икономическото издание Das Handelsblatt, представено от организация " Фокус ".

На пръв взор наподобява малко се е трансформирало. Правителството на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън също желае да предотврати завършването на газопровода „ Северен поток 2 “ под Балтийско море и заплашва със наказания плана. На въпрос от Das Handelsblatt, представител на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разяснява, че съветският транспортен съд „ Фортуна " е възобновил работата си по газопровода: „ Ще следим дейностите по завършването или узаконяването на тръбопровода и може да бъде взето решение по отношение на приложимостта на глобите ".

Но първият взор не разкрива цялата картина. В дебата има нов звук, защото изказването на Държавния департамент на Съединени американски щати ясно показва: „ Санкциите са единствено един от доста значимите принадлежности. Ние работим в тясно съдействие с нашите съдружници и сътрудници, с цел да укрепим европейската енергийна сигурност и да я защитим от хищническо държание ", увери представителят на външнополитическото ведомство във Вашингтон. Динамиката на разногласието за „ Северен поток 2 “ се трансформира. Логиката на борба, с която някогашният президент Доналд Тръмп оказа напън, стартира да отстъпва на волята за компромис – и от двете страни на Атлантическия океан. „ Само когато лицата за контакт и сътрудниците на министъра на стопанската система и енергетиката Петър Алтмайер в новата американска администрация бъдат посочени и утвърдени от способените американски институции, тогава, несъмнено, ще стартира разговор “, означиха за изданието от Министерството на стопанската система на Федералната Република Германия.

Сега немското държавно управление разисква „ пакетно решение ", което да задоволи Вашингтон и да разсее подозренията му по отношение на „ Северен поток 2 ", написа вестникът. Значителните различия са подбудени от настояването на Съединени американски щати за предоговаряне на съглашението за преноса на съветски газ за Европа през Украйна. Същото важи като цяло за въпроса за използването на така наречен механизъм за прекъсване на тръбопровода, т.е. прекратяването на доставките на газ през „ Северен поток 2 “, ако Русия понижи размера на превозения газ през Украйна. Германия е подготвена да разиска такава опция, само че отхвърля автоматизма, към който се стремят Съединени американски щати. Берлин се притеснява, че в противоположен случай доставките на газ за Германия ще зависят прекалено много от Украйна. „ В последна сметка не е изключено [газовият] спор да бъде предизвикан не от Москва, а от Киев ", написа вестникът. В тази връзка държавното управление на Федерална Република Германия смята за допустимо само да одобри политическо изказване, което би подчертало готовността на немските управляващи да спрат доставките по „ Северен поток 2 “, в случай че Русия упражни тенденциозен напън върху Украйна.

Това обаче поражда и въпроси. Берлин отбелязва, че в случай че бъде получено позволение за употребата на „ Северен поток 2 ", ще бъде мъчно то да се отнеме, а компанията Nord Stream 2 AG ще може да изиска отплата от немското държавно управление за прекъсването на доставките. По-рано изданието заяви, че за първи път Вашингтон алармира за готовността си да стартира разговор за анулация на глобите от „ Северен поток 2 ", само че в отговор първо желае да бъдат изпълнени редица условия. По-специално, Съединени американски щати желаят въпросът за газопровода да бъде обвързван с механизъм, който ще предотврати действието на газопровода при положение на понижаване на директните доставки през Украйна. Т.е., Съединени американски щати упорстват доставките на газ по „ Северен поток 2 " да бъдат прекратени, в случай че Москва се опита да окаже напън върху Украйна, като понижи размера на газа, акцентира вестникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР