В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и

...
В Китай вирусът засегна сектори като транспорт, туризъм, кетъринг и
Коментари Харесай

Китайският растеж може да падне под 5% през първото тримесечие заради вируса

В Китай вирусът засегна браншове като превоз, туризъм, кетъринг и развлечения.

Икономическият напредък на Китай може да спадне до 5% или даже под това равнище заради експлоадирането на болестта с ковид, което може да накара Пекин да вкара повече стимулиращи ограничения. Това разгласи държавен икономист пред локалното списание Caijing. Бързо разрастващата се зараза, която досега е умъртвила над 170 души и е заразила съвсем 7700 в Китай, може да понижи растежа на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие с към 1 процентен пункт, съобщи Жън Мин пред изданието, представен от Reuters.

" Ръстът на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие може да е към 5%, само че не можем да изключим вероятността да падне и под 5% ", споделя Жън, който е икономист в държавния тинк-танк Chinese Academy of Social Sciences. Прогнозата е направена на база догатката, че пикът на разпространяването ще бъде при започване на февруари и ще завърши до края на март.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Жън Мин е измежду голям брой държавни икономисти и, макар че позицията на академията постоянно служи като рекомендация за китайските политици, неговото мнение може да не е изцяло в съгласие с това на държавното управление, което към момента не е подхванало никакви ограничения.

Китайският стопански напредък се забави до близо 30-годишно дъно през последното тримесечие на предходната година и беше 6%, а анализаторите чакат епидемията да се отрази в допълнение.
Според Мин въздействието на болестта върху стопанската система на Китай може да бъде доста по-голямо от това на тежкия изострен респираторен синдром (SARS), който още веднъж избухна в Китай и умъртви съвсем 800 души в международен мащаб през 2002 и 2003 година Втората по величина стопанска система в света в този момент разчита повече на услугите и потреблението, аргументира упованията си икономистът.

За към 60 случая на ковид, само че без смъртни случаи, е обявено в 15 други страни, в това число Съединени американски щати, Франция и Сингапур. Летищата по света преглеждат пасажерите от Китай, до момента в който задграничните компании лимитират пътуванията до азиатската страна, а самолетните компании понижават полетите, като British Airways и Lufthansa са едни от най-големите в бранша, които започнаха такива ограничения.

Очакват се стопански ограничения на Пекин

В Китай вирусът засегна браншове като превоз, туризъм, кетъринг и развлечения. Според Минг това може да докара до съкращения, като през идващите месеци формалната безработица е допустимо да надвиши 5.3%.

В отговор на спешната обстановка държавното управление евентуално ще усили поддръжката за стопанската система, което би могло да увеличи годишния бюджетен недостиг до над 3% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, счита икономистът. Китайската централна банка може в допълнение да понижи лихвите и условията за запасите на банките.

Икономическият напредък може да се възвърне по-късно през годината и Брутният вътрешен продукт да нарасне с 5.7% през 2020 година, декларира Мин. Това ще е много под 6.1% - най-слабият растеж от 29 години, регистриран през предходната година. Според икономиста от ING Ирис Панг китайският стопански напредък през 2020 година ще е 5.6%.

Преди началото на епидемията, държавни източници оповестиха за Reuters, че Пекин възнамерява да дефинира по-ниска цел за напредък от към 6% през тази година по отношение на миналогодишната за 6-6.5%, разчитайки по-високите разноски за инфраструктурни планове да предотвратят по-рязко закъснение.
Пазарите не престават да са обезпокоени
Новият вирус е довел до заличаване на пазарна капитализация от 1.5 трлн. $ на фирмите на фондовите тържища по света от 20 януари до през вчерашния ден, отбелязва Bloomberg. Огнището на вируса се намира в Китай и заради това акциите на локалните обществени компании поеха основия удар. Пазарите в страната остават затворени до 3 февруари поради удължените празници, само че фючърсите върху показателя FTSE China A50 регистрираха спад от над 10% от 20 януари. Акциите по света също поевтиняха, като тези в Азия се оказаха най-силно пострадали.
Петролът и промишлените метали също пострадаха, а златото още веднъж се трансформира в леговище в следващата рецесия, като се търгува до най-високото си равнище от над 6 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР