В Кан, няколко месеца преди 71-ия Кинофестивал, багери навлязоха в

...
В Кан, няколко месеца преди 71-ия Кинофестивал, багери навлязоха в
Коментари Харесай

Кан разширява плажа пред прочутия си булевард Кроазет

В Кан, няколко месеца преди 71-ия Кинофестивал, багери навлязоха в плажа пред фамозния бул. Кроазет, с цел да го обновят и разширят за къпещите се, само че и за двайсетината подробно подбрани ресторантьори, които ще обслужват клиентела от звезди и участници в конгреси.
Плажът на френския Лазурен бряг, който за повече от километър върви по продължение на един от най-известните булеварди в света с неговите палми, първокласни хотели и влиятелни бутици, тук-там се е свил до широчина единствено от 5 до 15 метра. " Целта е да станат 30-40 метра ", сподели Филип Базен от компанията за комунално строителство " Тама ".

Зад него преносима канализация с дължина 300-400 метра, обвързвана с баржа в морето, изхвърля с пронизителен звук по 5000 куб. м пясък на час, колкото 200 камиона.

Там, където по време на Кинофестивала всичко е единствено разкош, коктейли и звезди, в този момент от ноември работят земекопни машини за разстилане на 85 000 куб. м пясък, колкото 4-5 олимпийски басейна, които се доставят от кариера в региона на Тулон, Югоизточна Франция.
Операцията по презареждане на пясък коства над 10 милиона евро. Тя е извънредно огромна, само че не е нещо непознато в Кан.

Митът на Кроазет, който се зароди с Кинофестивала в Кан и носи обилни доходи на локалната стопанска система и конгресната й активност, в действителност значително се гради на един неестествен плаж, основан при започване на 60-те години за привличане на туристи и запазване на пътя от морските приливи.

Сега още веднъж пясъкът е единствено първият стадий от по-обширен план за преобразяване на Кроазет в " първокласното, достоверно и извънредно лице " на Кан и " мотор на деянията " в града, до момента в който регионът Ла Бока по на запад ще остане царството на фамилните плажове с по-приемливи цени, изясни кметството.

" Когато всичко завърши, и с осъществяваните от едно десетилетие поправки в четири- и петзвездните хотели, ще имаме един напълно освежен Кроазет. Ще е нещо неповторимо в света! ", радва се Мишел Шевийон, ръководител на синдиката на хотелиерите в Кан и притежател на плажа " Кроазет бийч ".

До 2020 година всички заведения като неговото ще бъдат срутени и отначало издигнати по строги условия за реализиране на " по-добра архитектурна последователност и естетика ", показва Кристоф Фиорентино, заместник-кмет на Кан за благоустройството и бреговата линия. Пет имота даже ще бъдат отстранени, с цел да се съблюдава законът за редуциране на застрояването на бреговата линия от 75 на 50 % в този регион.

" Ще останат единствено 23 заведения и ще има към 200 м публичен плаж повече. Работим и по проблемите с миризмите и обработката на отпадъците, с цел да се избегне прекомерно огромния брой торби за боклуци ", сподели той.

За ресторантьорите, на които е делегирано публичното обслужване на плажовете, това е обезпечен джакпот, в случай че имат нужните средства. В края на 2017 година концесиите бяха възобновени за оптимален период от 12 години против такса за присъединяване от 500 000 евро и предстоящи големи вложения, от 800 000 до 1.5 милион евро на заведение.

" Дванадесет години за погашение на вложенията е прекомерно малко, идеалното щеше да е от 18 до 20 години. Добре че банките ни поддържат ", изяснява Патрис Русел от плажното заведение " Ондин ".

За него наемът на чадъри и шезлонги е незначителен, главното перо в оборота му идва от потреблението в заведението му, с помощта на етикета " Майстор-ресторантьор ", и по време на фестивала, когато плажът се приватизира от марка сладоледи за изявленията денем и купони вечерта.

Патрис Русел към този момент чака с неспокойствие интервала след ремонтите. " Ще повишим равнището, ще има доста омари и трюфели ", споделя той.

Кметството пък дава обещание да провежда аперитиви " Плажни празненства " с единна цена, с цел да могат всички, в това число локалните поданици, да се възползват от новия плаж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР