В календара на православната ни църква днес е Велики вторник

...
В календара на православната ни църква днес е Велики вторник
Коментари Харесай

Велики вторник е - ден за смирение и поучение

В календара на православната ни черква през днешния ден е Велики вторник - ден за примирение и наставление.

В църковните служби се напомнят последните нравствени директиви на Исус Христос.

Във фолклорния календар Велики вторник е денят на ритуално носене на " мълчана " вода от девойките, която предците ни са употребявали за причастие и лекуване.

На Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете с изключение на притчата за гениите, тази за десетте девици. В тази алегория се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбират пет мъдри и пет неразумни човешки души.

Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език " благосклонност " се произнася " елеос ". Оттук е пристигнала и думата " полиелей ", което значи " многомилостив ".

В националния календар първите три дни от Страстната седмица  – от понеделник до сряда, са избрани за разчистване на къщата и къпане. Този обред има пречистващ темперамент и се има вяра, че обезпечава здраве.

На Велики вторник по остарял бит девойките правят ритуално носене на " мълчана вода„. По целия път от извора до дома, те не трябва да проговарят. Вярва се, че по този начин водата резервира чистотата и светостта си, придобива пречистваща мощ и лековита дарба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР