В Женева започват руско-американски преговори по поисканите от Москва гаранции

...
В Женева започват руско-американски преговори по поисканите от Москва гаранции
Коментари Харесай

В Женева започват руско-американските преговори

В Женева стартират руско-американски договаряния по поисканите от Москва гаранции за сигурност. Начело на съветската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската - първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. 

Снощи Сергей Рябков и Уенди Шърман имаха предварителна среща в Женева, която продължи към два часа. След приключването й Рябков я дефинира като " сложна и делова " и изрази вяра, че през днешния ден двамата с Шърман няма да си изгубят времето. Попитан от публицисти дали е оптимистично надъхан преди договарянията, Рябков отговори, че в никакъв случай не губи оптимизма си. 

По-рано той сподели в изявление за ТАСС, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и интернационалната политика и че НАТО би трябвало да се върне в границите си до 1997 г. Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО. В документа се показва, че двете страни не гледат една на друга като на съперници и основават " механизъм за съвещания, съгласуваност и общи дейности ", напомня БНР. 

Основните претенции на Москва са да получи гаранции за сигурността си, които изключват по-нататъшното разширение на Алианса на изток и разполагане на настъпателни оръжия наоколо до съветските граници.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че не чака пробив на договарянията в Женева.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предизвести, че Европейският съюз не трябва да бъде изключван от тях и добави, че Москва се пробва да в профил Съюза от договарянията, като търси пряк контакт със Съединените щати.

НАТО е готов за „ нов въоръжен спор в Европа “, в случай че договарянията с Русия претърпят крах, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред „ Файненшъл таймс “.

Столтенберг обаче твърди, че „ политически път “ е вероятен, както е допустимо на „ съветските паники “ да бъде отговорено.

Преговори във формат НАТО - Русия са планувани за сряда в Брюксел, незабавно след руско-американската среща в Женева през днешния ден.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков съобщи, че ситуацията със сигурността може да се утежни в допълнение, в случай че Съединените щати и НАТО не проявят интерес към разговор по препоръчаните от Москва гаранции за сигурност. Той настоя на договарянията в Женева през днешния ден да бъде прегледан въпросът за отвод от участие на Украйна в НАТО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР