В източния край на ЕС има две държави, които отчаяно

...
В източния край на ЕС има две държави, които отчаяно
Коментари Харесай

Чужди медии: В България унищожават ваксини


В източния завършек на Европейски Съюз има две страни, които обезверено се пробват да предотвратят разхищаването на скъпа ваксина против Ковид. В България и Румъния скептицизмът към имунизациите е огромен. Ето какво пишат интернационалните медии.

Търсенето на ваксини в България и Румъния спадна мощно, по тази причина управляващите са принудени да търсят метод по какъв начин бързо да изразходват наличните количества, преди те да се окажат негодни. Алтернативата - да ги изхвърлят - би била прекомерно потискаща на фона на това, че в редица небогати страни по света, да вземем за пример в Африка, имунизацията против ковид е дефицитна, се отбелязва в обява на “Блумбърг ”.

В нея четем, че управляващите в двете страни се пробват да  продават или подаряват на други страни изоставащите дози с ваксина, а представители на хотелиерския бизнес в България упорствали изоставащата ваксина да се предлага гратис на задгранични гости. Изданието  цитира Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм, която споделя: “Тъй като България, а надлежно и всички ние, със своите налози сме платили за тези дози, предлагаме да ги използваме, с цел да подтикваме имунизационен туризъм ”.

Близо 20 000 дози с изтекла валидност

Агенция „ Блумбърг “ отбелязва и това, че недоверието на хората към имунизациите е обвързвано с дългогодишно съмнение към управляващите в страната, както и със песимизъм във връзка с избрани ваксини - най-много това се отнасяло до английския препарат на AstraZeneca.

Публикацията оповестява и това, че до края на юли в България е имало към 20 000 дози с към този момент изтекла валидност. „ Блумбърг “ разяснява също, че ниският % на имунизираните хора в България създава риск за напъните на Европейски Съюз да преодолее пандемията и то тъкмо в миг, когато се популяризира Делта разновидността на ковид, която основава проблеми във Англия, Португалия и Русия.

Докато през април Румъния имунизираше по към 100 000 души на ден, през юни са били сложени едвам към 18 000 дози дневно. Подобна е и обстановката в България, която е последна по имунизации в Европейския съюз –  по към 25 000 души на ден са били имунизирани там през април, а през юни - едвам по 8 000 дневно. И до момента в който в Румъния към 25% от популацията е с най-малко една доза, в България този дял е под 15%.

Затова здравните управляващи търсят други възможности, с цел да употребяват към този момент закупените ваксини. Румъния да вземем за пример продаде 1,1 милиона дози на Дания. А националните тим по ръгби на Аржентина се имунизира преди мач в Румъния.

Българите са най-силно скептични

В Източна Европа пропадат ваксини, тъй като никой не ги желае, оповестява и немското списание „ Шпигел “ в заглавие и разгласява сходни данни за нежеланието на българите да се имунизират. Изданието цитира и данни от ново европейско допитване за готовността на жителите от Европейски Съюз да се имунизират.

От него излиза, че българите са най-силно скептични. Общо 61% от тях са декларирали, че не са склонни да се ваксинират. Следващите в класацията са Латвия и Хърватия, където над 40% от жителите показват отвращение да се имунизират. В анкетата са взели участие към 47 000 души сред февруари и март тази година. 

 

Източник:
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР