В изказване на 17 април пред Съвета за международни отношения

...
В изказване на 17 април пред Съвета за международни отношения
Коментари Харесай

Лагард: Разривът между САЩ и Китай ще навреди на позициите на долара и еврото

В изявление на 17 април пред Съвета за интернационалните връзки в Ню Йорк тя е показала, че чака “още по-голяма неустойчивост поради топящата се разтегливост на световното предложение и, на второ място, по-нататъшна многостранна поляризация в хода на усилване на геополитическото опълчване ”.

 

Лагард се притеснява, че пробивите в световните продоволствени вериги може да навредят на “критични браншове ” като производството на електрически коли, и отбелязва, че Съединените щати са “изцяло подвластни ” от вноса на 14 витално значими материали, а Европа разчита на Китай за 98% от доставките на редки минерали.

 

Тя добавя, че при фрагментация по геополитически линии покачването на световните стойности на потребителските цени може да доближи към 5% в кратковременен проект и жестоко 1% в дълготраен.

 

Председателката на ЕЦБ отбелязва, че някои страни понижават зависимостта си от зелените пари и от единната европейска валута като цитира “поразителни доказателства ” за увеличеното потребление на китайския юан или индийската рупия в трансграничната търговия и по-големите количества злато, употребявани като различни аварийни активи.

 

И защото разрастващите се страни търгуват повече с Китай, който е станал най-едрият международен експортьор, те са склонни да качват вложенията си в юани под формата на запаси. Лагард успокоява, че към този момент данните не демонстрират основни промени в потреблението на интернационалните валути, само че те “подсказват, че статусът им на интернационалните парични единици не би трябвало повече да се приема като обезпечен ”.

 

Американският финансов министър Джанет Йелън пък прикани през предходната година фирмите да “приоритизират укрепването на другарските продоволствени вериги ” като влагат повече “в страни, на които държавното управление знае, че може да разчита ”, цитира Банкер.

 

Пекин лимитира зависимостта си от задгранични технологии в отговор на американските ограничавания на износа на инсталация за произвеждане на полупроводници и чипове за Китай.

 

Лагард счита, че дългият интервал на “сравнителна непоклатимост сега евентуално дава път на други времена на продължителна неустойчивост, която ще докара до по-нисък напредък, по-високи разноски и по-несигурни търговски партньорства ”.

 

Коментарите на шефа на ЕЦБ поддържат засилващите се опасения на финансовия и стопански хайлайф от извършените през предходната седмица годишни заседания на МВФ и Световната банка, че засилващото се политическо напрежение може да навреди на гобалното стопанство като унищожи комерсиалните връзки, отслаби растежа и тласне нагоре инфлацията.

 

Все отново, Лагард отбелязва, че избира да е по-скоро “решителна ” в сравнение с “песимистично настроена ” към идните провокации и приканва за “по-голямо политическо единство ” на страните, които оказват помощ за решение на проблемите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР