В Италия, която премахва най-строгите рестрикции, въведени заради коронавируса, опитвайки

...
В Италия, която премахва най-строгите рестрикции, въведени заради коронавируса, опитвайки
Коментари Харесай

На фона на Covid-кризата бедността завзема нови територии в Европа

В Италия, която отстранява най-строгите рестрикции, въведени поради ковид, пробвайки да се завърне към обикновено ежедневие и да рестартира стопанската система, нараства броят на " новите небогати ".

Като цитира обява на Франс прес, Българска телеграфна агенция споделя за " Анна " - стопанка от Рим, която желае да назове цялото си име от позор, част от тези " нови небогати ", лишена от приходи поради ковид и принудена да прибягва до продоволствени помощи.

" Идвам тук понякога, който стане тежко. Срам ме е ", шепне дамата на към 50 години, която прекосява града за един пакет с храна, раздавана от асоциацията " Ронда каузи Солидариета " ( " Патрул за взаимност " ) в самия исторически център на Рим, над форума на Траян.

За да заплаща наема си, тя обикаля в търсене на безвъзмездна храна. В петък 130-те пакета бяха разграбени за 10 минути.

Италия изпадна в историческа криза , с прогнози сред 8 и 10 % спад на Брутният вътрешен продукт, невиждана от Втората международна война. През февруари пандемията завари една към този момент разтърсена стопанска система, белязана от огромно неравноправие, висок обществен дълг, безработица от 9 % и забележителен сив бранш, изключително в Юга.

Според земеделския профсъюз " Колдирети " броят на хората, принудени да прибягват до продоволствени помощи, се е нараснал с една трета и доближава 3,7 милиона души, или с 1 милион повече отпреди - това са тези, които синдикатът назовава " новите небогати ".

Италия заплаща тежка цена, изразена в човешки животи, с повече от 30 000 умряли от болестта, само че и икономическа. Именно най-богатите северни области, на които се пада 45 % от Брутният вътрешен продукт, са най-силно наранени.



Отчаяние

След като преди година го уволнили от работа като готвач, 64-годишният Антонио Ди Грегорио от Милано свързва двата края като водач на възрастни хора. Баща на 9-годишна щерка, в този момент той оцелява с 400 евро най-малък приход, който страната обезпечава на нуждаещите се:

" Дори в средата на месеца към този момент не остава нищо ", споделя той пред Франс прес.

Ди Грегорио споделя, че е виждал хора да крадат храна от магазините в Милано, феномен, който се следи и в бедния Юг. Икономиката би трябвало да се рестартира, добавя той, в противоположен случай " ще стигнем до революция, хората са обезверени ".

Благотворителната организация " Каритас " изяснява, че молбите за помощ в нейните центрове са се нараснали двойно от началото на пандемията (с 114 процента).

Асоциацията " Нона Рома ", която оказва помощ на ромите в италианската столица, помагаше на 300 фамилии, а в този момент на близо 4000, показва президентът Алберто Кампаила:

" Вече не са единствено фамилиите, живеещи в безспорна беднотия, само че също и тези, които работят в сивата стопанска система, самонаетите, младежите и затова доста мигранти. Тези хора към този момент нямат работа ".

" Нона Рома " раздава съществени хранителни артикули всеки уикенд. Много от тези, които се възползват от това, изясняват пред Франс, че към момента не са получили ваучерите за храна, за най-много 100 евро на седмица и на семейство. Според кметството са раздадени 60 000, само че асоциациите правят оценка потребностите на 90 000.

Филипинка, пристигнала да вземе пакет от асоциацията " Нона Рома " и която се показва с името Мария-Тереза, изяснява, че към този момент не е индивидът, който най-вече би трябвало да бъде съжаляван.

Близо до дома ѝ бездомните към този момент не могат да намерят храна в кофите за отпадък: " Вече никой нищо не изхвърля ".



В Испания обеднели хора, понесли удара на Covid-кризата, се редят на опашка за храна и някои най-необходими артикули

Някои от " новите небогати " в Испания, понесли удара на ковид, се редяха на дълги опашки в работническия квартал Алуче в събота, с цел да получат пакети със артикули от първа нужда, принудени ненадейно от пандемията да разчитат на подаяния, свидетелства организация Ройтерс.

Квартална асоциация сътвори заведение за обществен патронаж и доброволци раздаваха храна и други артикули от първа нужда. Близо 800 фамилии получиха помощи този уикенд:

" Синът ми е неработоспособен. Не съм ходила на работа от месеци. Това е злополучие във финансово отношение ", споделя Илияна, домашна прислужница, която е пристигнала да живее в Испания от Румъния.

Рафаел Пае споделя, че е дошъл по-рано тази година в Испания от Венецуела, която също от дълго време се бори с икономическата рецесия, и не може да откри работа.

" Седмица откакто дойдох, стартира пандемията и не съумях да си намеря работа ", сподели той пред Ройтерс.

Испания е една от най-тежко засегнатите от Covid-19 страни с 230 698 регистрирани случаи на ковид и 27 563 умряли от болестта.

Усилията ѝ да възпре разпространяването на инфекцията докара до трудно прекъсване на стопанската система и внезапен скок на безработицата през март и април, което усили броя на хората, зависещи от обществени помощи, до рекордните 5,2 милиона души.

Ако се прибавят служащите, пуснати в отпуска, и хората в болнични, близо 7 милиона души разчитат на страната, което е близо 30 % от работната ръка, съгласно данни на държавното управление.
Демонстранти с испански флагове стачкуват против държавното ръководство на коронавирусната рецесия във


Междувременно в Испания нови области започнаха през днешния ден да излизат от карантината , което е действителност за към този момент 70 % от испанците, като се изключи градовете Мадрид и Барселона, оповестява Българска телеграфна агенция.

В Мадрид шефът на региона от десницата възнегодува против решението на централното държавно управление да резервира карантината на столицата, където в няколко квартала през уикенда на митинги се събраха стотици хора с искане за оставката на премиера Педро Санчес.

Това придвижване, почнало в обществените мрежи и подкрепено от десницата, се популяризира и в други градове на страната.

Както и Мадрид, огромна част от прилежащата област Кастилия и Леон, и Барселона с предградията ѝ още не са навлезли в първата фаза на излизане от карантината, която разрешава отваряне на терасите на заведенията за клиенти, и фамилни и другарски събирания с присъединяване на до 10 души.

Нови елементи на страната като провинциите Гренада и Малага на юг, Толедо в Централна Испания или Валенсия в източната част от страната обаче се причислиха към тези, които започнаха да излизат от карантината предишния понеделник.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР