В истинска надпревара с времето се превърна въпросът за това

...
В истинска надпревара с времето се превърна въпросът за това
Коментари Харесай

Връщането на хартиената бюлетина - в надпревара с времето

В същинска конкуренция с времето се трансформира въпросът за това ще се върне ли хартиената бюлетина всеобщо за изборите или не, откакто през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че в случай че има предварителен парламентарен избор, то хоризонтът на живот на актуалното Народно заседание е до края на месеца.

Както Клуб Z писа, от 11 ч. през днешния ден трябваше да се организира изключително съвещание на комисията по конституционни и правни въпроси, по искане на членовете на комисията от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, така наречен " Хартиена коалиция ", както и на Петър Петров от " Възраждане ", с цел да се прегледат три плана за промени в Изборния кодекс (ИК).

ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат от дълго време импортирани планове, общото в които е, че на гласоподавателите ще бъде обещано право да изберат дали да упражнят вота си с машина или с хартиена бюлетина. Сега във всички секции с над 300 гласоподаватели се гласоподава с устройства.

От партията на Костадин Костадинов пък внезапно също взеха решение да излязат с план за промени в ИК - в тази ситуация, с цел да се промени съставът на Централната изборна комисия (ЦИК), като в нея влязат представители на парламентарно показаните партии, които сега нямат членове. Разбирай, и " Възраждане ".

Проектите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия по този начин и не бяха включвани в дневния ред на съвещанията на комисията от ръководителя й Милен Матеев ( " Продължаваме промяната " ). И по този начин на 8 юли, от ГЕРБ предизвикаха и събраха подписите за привикване на изключителното съвещание като на процедура по този начин принудиха Матеев да го организира.

Да, обаче съвещание през днешния ден няма. Било е отсрочено за петък. Пред Клуб Z Матеев изясни, че е разпоредил отлагането, защото планът на Петров от " Възраждане " е бил импортиран на 7 юли и по него към момента няма постъпили мнения, в тази ситуация - от Министерство на правораздаването (МП). Сам изискал такова от Министерство на правосъдието, като помолил да е готово до петък. На въпрос а какво, в случай че мнение не е постъпило в този период, Матеев уточни, че не има вяра това да се случи.

Защо това отсрочване е емблематично за развоя на събитията? Защото, откакто промените в ИК минат на първо четене в комисията, те към този момент са си проправили път към пленарна зала. При съвещание на комисията във вторник, упованието бе от " Хартиената коалиция " и " Възраждане " да внесат още тази седмица промените за гласоподаване в зала. И този път упованията са, че ще минат, тъй като хората на Костадинов ще поддържат личните си хрумвания, само че пък точно на техните гласове виси и въпросът ще се завърне ли хартиената бюлетина или не. Сега, при съвещание в петък, внасянето в пленарна зала се реалокира за идната седмица. А както стана ясно, " Хартиената коалиция " евентуално ще има опция да продължава да пробва с промените в ИК до края на юли. (Това е по този начин, тъй като през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че в случай че има предварителни избори, то те ще се проведат при започване на октомври, което значи разформироване на Народното събрание в края на месеца, най-късно при започване на август, който, в случай че депутатите не решат друго, по този начин и по този начин е почивен за Народното събрание месец, съгласно правилника на Народно събрание - б.а.)

Пред Клуб Z, при предишен материал по тематиката, от " Възраждане " бяха декларирали: " Категорично не поддържаме връщането на бюлетината. Ние сме за машината, само че с преброяване на хартиените изрезки ".

Ако поръчката към момента е същата и не е " изтъргувана " против поддръжка за това партията на Костадинов да се снабди с членове в ЦИК, то при цялостна готовност на гласовете на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН ", " Възраждане " и самостоятелните депутати, опитите за връщане на бюлетината няма да съумеят.

Потърсихме Петър Петров, който ни препрати към пресцентъра за позволение за диалог с него. Оттам към този момент не дават отговор за позвъняванията ни.

Два несполучливи опита

В края на предишния месец от Българска социалистическа партия пробваха да прокарат изменението в ИК през зала, като го предложиха като точка в дневния ред. Опитът на социалистите обаче бе осуетен не от какъв да е, а от депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков. С неговия глас " срещу " предлагането не мина - на косъм.

Миналата седмица седмица от ГЕРБ и Българска социалистическа партия още веднъж пробваха да внесат промените си, с които на гласоподавателя се дава право да избира дали желае да гласоподава с машина или с положителната остаряла бюлетина. След две гласувания и две прегласувания предлагането им отново не мина, като за голямото предпочитание на ГЕРБ, Движение за права и свободи и левицата да върнат хартията свидетелства и фактът, че партията на Бойко Борисов внесе плана на най-големия си конкурент през годините - партията на Корнелия Нинова. И те са подкрепяни от сякаш съперника и на двете - Движение за права и свободи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР