В испанският автономен регион Каталония се проведе референдум за независимост,

...
В испанският автономен регион Каталония се проведе референдум за независимост,
Коментари Харесай

Световните политическите лидери и организации също реагираха на сблъсъците в Каталония, ето какво заявиха

В испанският самостоятелен район Каталония се организира референдум за самостоятелност, който бе неведнъж отритнат от испанските управляващи като нелегитимен и неконституционен. Испанското държавно управление изпрати в допълнение полицейски елементи, с цел да попречат на провеждането на вота, само че все пак над два милиона жители съумяха да гласоподават. От тях над 90 % гласоподаваха „ за “ самостоятелност, съгласно предварителните данни от преброяването. Според редица специалисти това събитие може да хвърли освен Испания, само че и Европейския съюз в безпорядък. Макар и референдумът да не получи огромна интернационална поддръжка, редица европейски и международни политици осъдиха насилието, на което светът стана очевидец по време на провелия се в Каталония избор.

Според районното каталонско държавно управление най-малко 840 души са ранени при конфликтите с испанската полиция.

Каталонският водач Карлес Пучдемон съобщи, че резултатите от референдума демонстрират, че каталонците са заслужили своя самостоятелна република. Той сподели, че държавното управление му ще даде резултатите от вота на каталонския парламент, който би трябвало да гласоподава за обособяване на Каталония от Кралство Испания. Още преди да станат известни предварителните резултати, Пучдемон акцентира, че ще съблюдава обещанието си да разгласи независимостта на Каталония, в случай че на референдума надделеят тези, които са дали своят вот с „ да “ (както и стана, в случай че се съди по предварителните данни).

Освен това той разкритикува Испания за опитите на испанската полиция да предотврати гласуването. „ Днес Испанската страна записа още една срамна страница в историята си с Каталония “, сподели Пучдемон, добавяйки, че ще се обърне към Европейския съюз поради нарушавания на човешките права от страна на Мадрид.

Британският външен министър Борис Джонсън сподели следното: „ Очевидно сме доста обезпокоени поради насилието. Надяваме се, че нещата ще се оправят, макар че би трябвало да сме доста чувствителни към конституционните действителности. Доколкото разбирам, референдумът е противозаконен, което основава избрани компликации “

Консервативният народен представител от английската Камара на общините Андрю Росиндейл също не пропусна да разяснява референдума и насилието, казвайки, че Европейският съюз е посочил двойни стандарти при отношението си. „ В продължение на години испанците използваха държавната си полиция, с цел да създадат живота допустимо най-труден за Гибралтар, а в този момент употребяват и полицейска мощ против жителите на Каталония “, сподели той. „ При други условия няма подозрение, че Европейският съюз ще се срине като купчина тухли. Те (ЕС, бел.ред.) показват двойни стандарти. Ако това се бе случило в Унгария или друга страна, сигурно щеше да има друга реакция “, добави Росиндейл

Някои европейски депутати, в това число и Ги Верхофстад осъдиха полицейското принуждение в Каталония като „ непропорционално потребление на мощ “, само че Европейската комисия съобщи, че няма да прегледа въпроса до понеделник.

По-голямата част от европейските водачи резервираха безмълвие. Един от малцината, които разясниха обстановката в Каталония бе белгийският министър председател Шарл Мишел. „ Насилието в никакъв случай не може да бъде отговор “, сподели той.

От испанска страна министър председателят Мариано Рахой акцентира, че в Каталония не е имало референдум за самостоятелност. Той благодари на полицията за „ професионалните “ й дейности и акцентира, че поема цялостно отговорност за случилото се, добавяйки, че испанските управляващи са създали „ каквото е трябвало “, с цел да попречат на провеждането на един неконституционен референдум. Той сподели, че испанските управляващи са отблъснали едно „ нахлуване против законността “ и демокрацията.

Испанският външен министър Алфонсо Дастис съобщи, че насилието е „ неприятно “, само че „ съразмерно “. Той упрекна Карлес Пучдемон и районното му държавно управление за нещата, които се случиха.

Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария разкритикува каталонските управляващи за „ безотговорното “ им деяние, и настоя да прекратят това, което тя назова „ фарс “.

Реакция имаше и от ФК Барселона, която се опита да отсрочи мача си против Лас Палмас, само че най-после го игра при затворени порти. Европейската комисия на няколко пъти акцентира, че поддържа испанското държавно управление.

От комисията споделиха, че нямат какво да прибавят към изказването на Жан-Клод Юнкер, който сподели, че поддържа „ върховенството на закона “ в Испания.

От „ Хюмън Райтс Уоч “ обявиха, че макар решението на испанския съд, държавното управление е имало задължението да пази правото на спокойно заседание и независимост на словото на каталонците.

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес прикани държавното управление на Испания, да стартира договаряния с управляващите в Барселона за разрешаване на рецесията.

Председателят на английските либералдемократи сър Винс Кейбъл акцентира, че насилието в Каталония е недопустимо, и сподели, че външният министър Борис Джонсън следва да се свърже с посланика на Испания и да изрази тази позиция.

Католическите епископи на Каталония от своя страна приканиха за „ кротичък и либерален излаз от цялата обстановка “.

Председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела се солидаризира с мнението на Европейска комисия, и съобщи, че референдумът за самостоятелност на Каталония не е законен.

В Баската автономност, където също има мощни сепаратистични трендове, редица жители излязоха на демонстрации в поддръжка на каталонците и тяхната самостоятелност. Подобни демонстрации имаше и в Брюксел, където група фламандски националисти, в това число и почитан белгийски политик, осъдиха насилието в Каталония.

От крайнолявата испанска партия „ Подемос “ споделиха, че Мариано Рахой е отговорен за събитията. Лидерът на „ Подемос “ Пабло Иглесиас разкритикува Рахой за насилието на полицията против каталонците.

Загриженост за обстановката изрази и словенският министър председател Миро Церар от страницата си в Twitter. „ Призовавам към политически разговор, господство на закона и спокойно решение “, написа словенският министър председател.

Заместник-министърът на външните работи на Литва Линас Линявичус също отхвърли насилието и прикани за разговор.

Председателят на английските лейбъристи Джереми Корбин сподели, че насилието против каталонските жители е „ шокиращо “, и прикани държавното управление на Тереза Мей, „ да се обърне директно към Рахой да постави завършек на полицейското принуждение в Каталония “.

Мартин Шулц също не пропусна да се изкаже по тематиката. Бившият ръководител на Екологичен потенциал и сегашен водач на немските социалдемократи сподели, че ескалацията в Испания е „ притеснителна “. Той акцентира, че Мадрид и Барселона би трябвало да стартират „ разговор "

Венецуелският президент Николас Мадуро също се изрече по тематиката, заявявайки, че в Каталония има „ брутални репресии “ против „ благородния народ “ от страна на „ диктатора “ Мариано Рахой. Николас Мадуро не пропусна да съпостави испанският министър председател с военачалник Франциско Франко Бахамонде, както и да изтъкне, че Рахой е „ същинският деспот “, за разлика от него.

Кметът на Барселона Ада Колау прикани испанският министър председател Мариано Рахой да подаде оставка поради полицейското принуждение.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също прикани Испания да остави каталонците да гласоподават умерено. Стърджън акцентира, че е „ загрижена от фотосите, идващи от Каталония “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР