В Испания руският газ е около 7-8% от общото количество.

...
В Испания руският газ е около 7-8% от общото количество.
Коментари Харесай

Специално: Говорителят на ЕП пред bTV за руския газ, нефт, Путин и енергийните санкции


В Испания съветският газ е към 7-8% от общото количество. Доста елементарно можем да се откачим от Русия. За други страни обаче, измежду които и България, потребността от съветски източници е към момента огромна. Това сподели особено пред Деси Минчева Жаума Дук, който управлява говорителската работа на Екологичен потенциал.



Той добави, че е сигурното е едно: би трябвало да се спре насилствената взаимозависимост от съветски източници. По думите му това ще отнеме време.

Войната в Украйна продължава и няма никакъв знак, че скоро нещо ще се промени. Европа разгласи пети пакет със наказания за Русия. Вече е явно – извънредно мъчно се реализира единогласие сред 27-те, изключително по извънредно сензитивната тематика за съветски петрол и газ. Какво в действителност се случва зад кулисите сред 27-те държави-членки?



„ Въпросът за прекъсването на съветски енергийни източници е комплициран. Трябва да е ясно, че за едни страни това решение е по-лесно, в сравнение с за други. Аз съм испанец. В Испания съветският газ е към 7-8% от общото количество. Т.е. много елементарно можем да се откачим от Русия. За други страни обаче, измежду които и България, потребността от съветски източници е към момента огромна. Сигурно обаче е едно: би трябвало да се спре насилствената взаимозависимост от съветски източници! Ще отнеме време. Някои ограничения ще се наложат бързо, за други ще би трябвало да мислим в по-дългосрочен проект. Но е ясно: в случай че Европа желае да е самостоятелна, тя би трябвало да е енергийно самостоятелна “, сподели Жаум Дук.

Ще посегне ли Европа на съветските петрол и газ ?

Точно това изиска Европейският парламент със специфична резолюция. Мнозинството от депутатите, от политическите сили, от страните считат, че „ да “, би трябвало да спрем да консумираме съветски газ и петрол. Като си знаем, че за едни ще е по-лесно, в сравнение с за други. Има и доста съответна близка цел: понижаване с 2/3 от количествата още до края на тази година. А това е доста. Парламентът желае обаче повече и по-бързо - да се спрат парите от Европейски Съюз към Русия в заплащания за газ и петрол.



Възможно ли е общо деяние на европейско равнище за цените на горивата и акцизите ?

Опитваме сега да го създадем. Европейският съвет изиска промени на европейския енергиен пазар, с цел да се удържат цените и цената на газа да не въздейства толкоз на цената на електричеството и да не изпразва джоба на потребителите. Трябва да се работи по две линии. Първо: основаване на общ европейски енергиен пазар, на който Съюзът може да управлява цените. Но на национално равнище – и доста страни към този момент го вършат – би трябвало да се помогне на жителите да се оправят с цените на силата.

Може би един от най - задаваните въпроси в най - бедната страна от Европейски Съюз , България , е : по какъв начин тъкмо ще се помогне на най - засегнатите хора от енергийната рецесия ?


Планът за възобновяване на България одеве беше признат. Не мога да си показва, че това, което направихме около пандемията няма да го създадем в този момент с следствията от войната. Все повече страни, дружно с Народното събрание, дружно и с Комисията си дават сметка, че ни би трябвало нов проект за помощ на хората, наранени от следствията на войната, от цените на тока или изгубени работни места. Но най-важното в този момент е да отговорим на съветската инвазия в Украйна, да отговорим на една страна, която се бори против демокрацията, която погазва освен правата на украинците, само че и на европейците, в това число и на българите.

Вие сте прочут експерт по връзки . Как оценявате метода , по който споделят в момента Украйна , Русия , Европа ?


Мисля, че украинското държавно управление прави доста добра работа в тази посока. Според мен, в идващите години ще се учи във университетите по публицистика методът, по който президентът Зеленски и украинската Рада споделят освен с украинския народ, а и в чужбина. Начинът, по който Зеленски се обърна към редица парламенти, само че на първо време към Европейския парламент – това е висша форма на политическа връзка. Русия прави тъкмо противоположното. Това е царството на подправените вести. Всичко, което Русия подава, е или погрешна информация, или информация, показана деформирано. Война е, а по време на война всеки си служи с връзка. Проблемът с Русия не е от в този момент. Русия от дълго време се бърка в националните политики на страните членки. Прави го посредством обществените мрежи или пък посредством по този начин наречени медии като RT или " Спутник ", които бяха спрени в Европа. А Европейски Съюз се пробва да комуникира към единение си. Да покаже, че Европа е способна да се изправи пред несъществувала до неотдавна опасност.

Една от огромните тематики тази седмица беше върховенството на закона . Европейският парламент упорства от доста време Комисията да постанова наказания . Сега тя ще задържи пари - става въпрос за Унгария - поради проблеми с правовата страна . Това тревога за всички 27 страни ли е ? Трябва ли и други да чуят посланието и какво в действителност е то ?

Ако Европейски Съюз дава пари на страните членки, то би трябвало страните членки да съблюдават правовата страна, демократичните полезности и да употребяват тези пари по предопределение. Тези пари не би трябвало да отиват в корупция или да попадат тук-там, за които не са били предопределени. И това е обръщение към всички страни членки.

Според Вас , кои са думите , които отвита най - доста на Европа ?


Бъдеще и вяра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР