В интервю за Аргументи и факти“ неврологът Евгений Соков разкрива

...
В интервю за Аргументи и факти“ неврологът Евгений Соков разкрива
Коментари Харесай

Лекар: Това е най-полезната позиция за сън

В изявление за „ Аргументи и обстоятелства “ неврологът Евгений Соков разкрива коя позиция за сън е най-полезна, оповестява РИА Новости.
Лекарят предлага да се лежи на дясната страна с леко сгънати крайници и ръце. Според него, в това състояние сърцето няма да изпитва компресия от медиастинума и белите дробове.
Соков поучава да се заобикаля спането по стомах, защото в това състояние човек обръща главата си встрани, което води до извъртане на артериите и вените на врата. Лекарят предложи по-малко да се спи на тил.
Той отбелязва, че спането на възглавница, която е прекомерно мека, тънка или доста висока или въобще без възглавница, също е нездравословно. Във всички случаи има напън върху съдовете, което може да наруши притока на кръв към основния мозък.

" Плътността и височината на възглавницата би трябвало да бъдат такива, че да разрешават на шийните, лумбалните, гръдните прешлени и главата да бъдат в една и съща низина ", споделя специалистът.
Лекарят стигна до заключението, че сънят би трябвало да продължи минимум седем часа, без значение дали е делнични или почивни дни. Идеалното време за сън, съгласно експертът, е интервала от 22 ч. до 6 ч. сутринта.
Нараства броят на хората, страдащи от бодърствуване като последица от пандемията. 

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР