В информационната брошура на института Роберт Кох пише, че след

...
В информационната брошура на института Роберт Кох пише, че след
Коментари Харесай

Ето какво може и какво не бива да правите след първа и втора игла, както и след бустерна доза

В осведомителната листовка на института " Роберт Кох " написа, че след имунизация хората няма за какво да се щадят прекомерно, само че въпреки всичко е добре да заобикалят огромните натоварвания: " В първите дни след имунизация та е редно да се заобикалят несъразмерните физически натоварвания и силовия спорт. При болки или нараснала температура могат да се взимат болкоуспокояващи медикаменти и такива, които смъкват температурата ", се споделя там. В брошурата не се прави разлика сред първа, втора и бустерна доза.

Лекари от Берлин предлагат три дни след имунизация та да не се спортува и 10 дни след нея организмът да не се подлага на големи физически натоварвания. От здравна позиция обаче нямало причина да се вкарват строги ограничавания за спортни занимания, в случай че не се появи температура, в това число и с цел да не се стигне до вероятно инфектиране на сърдечния мускул, написа " Deutsche Welle ".

Някои учени допускат, че откритото леко покачване на случаите на миокардит след имунизация против Ковид-19 измежду млади мъже може да се дължи на упражняването на спортни занимания директно след имунизирането. Миокардитът обаче е доста рядко разследване от имунизацията и засяга предимно мъже под 25 години.

Алкохол и цигари - може, само че с мярка

Принципно алкохолът не оказва значително въздействие на имунната отбрана, споделя вирусоложката Сандра Цизек пред NDR. Все отново тя предлага да не се пие прекомерно доста, защото  " огромните количества алкохол са отрова за организма. А когато той е ангажиран с повишение на имунната отбрана след имунизация , не трябва да го обременяваме и с отровни вещества ".

Германската Централа за здравна култура от своя страна оповестява, че несъразмерната консумация на алкохол може да понижи имунния отговор при положение на зараза, а след имунизация вероятно и да повлияе на поносимостта и резултата от имунизацията. Оттам препоръчват и отвод от огромните количества алкохол в дните преди и след бустерната доза, изключително в случай че тя докара до нараснала температура. Чаша бира или вино обаче са напълно в реда на нещата. По отношение на цигарите - и в този проект рекомендацията е да не се прекалява, с цел да не се натоварва организмът с отровни субстанции. 

Как стоят нещата с медикаментите

Тъй като имунизациите против ковид бяха утвърдени бързо, до момента има релативно малко данни от научни проучвания за резултата от взимането на болкоуспокояващи след имунизация.  От института " Роберт Кох "  също не могат да дадат дефинитивна оценка дали парацетамол или ибупрофен въздействат на имунизацията.

Берлински лекари настояват, че болкоуспокояващи могат да се взимат, само че най-рано шест часа след имунизация та. От СЗО също предлагат приемането на лекарства да не е директно след имунизацията.

Преди всичко е значимо да се знае, че никога не трябва да се взимат лекарства превантивно - т.е. преди имунизацията. Това може да наруши резултата от имунизацията, като потисне имунния отговор - решителен за нейната защитна функция. Само няколко часа след имунизацията обаче той вече се е разгърнал задоволително.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР