В холандската провинция, на около 130 км източно от Амстердам,

...
В холандската провинция, на около 130 км източно от Амстердам,
Коментари Харесай

Как Нидерландия се превърна в европейски лидер в областта на слънчевата енергия

В холандската провинция, на към 130 км източно от Амстердам, един необикновен на тип рид се извисява и свети над ферми, дървета без листа и кални ливади.

Хълмът, висок 25 метра е построен от 15-годишни битови и бизнес боклуци. Забележително е това, което го покрива: 23 000 слънчеви панела.

Холандският разработчик на слънчеви системи TPSolar построява системата, която може да създава до 8,9 мегавата сила, в Армхоеде, в източната част на Нидерландия, в средата на 2020 година. Бившето бунище в този момент създава задоволително електрическа енергия за към 2 500 семейства.

Проектът отразява по-широкия блян на Нидерландия, която към този момент има над 48 милиона конфигурирани слънчеви панели да откри новаторски места за създаване на нови мощности за възобновима сила.

По данни на браншовата асоциация Solar Power Europe, през днешния ден в Нидерландия има приблизително по два слънчеви панела на гражданин и конфигурирана мощ от над 1 киловат на човек, което я трансформира в европейската слънчева електроцентрала на глава от популацията.

Как Нидерландия намира място за слънчевите панели?

Тъй като съвсем на всички места по света липсват терени за разполагане на възобновими енергийни източници, холандският опит, в това число слагането на слънчеви съоръжения на паркинги, езера, пасища за овце, ферми, изоставени църкви, гари и летища може да въодушеви по-доброто разполагане на възобновими енергийни източници в международен мащаб.

„ Тъй като в Нидерландия разполагаме с толкоз малко пространство е значимо да използваме земята по разнообразни аргументи. Трябва да бъдем новаторски и изобретателни, с цел да можем да произвеждаме електрическата енергия, от която Нидерландия се нуждае, с цел да стане екологична. “

казва Бернд Нийен Твилхаар, координатор в холандския разработчик на слънчеви системи Solarfields, който ръководи огромни слънчеви ферми и е конфигурирал най-малко 450 000 панела в страната

Експертите в областта на слънчевата сила и анализаторите споделят, че холандската агресия е била подтиквана от големия спад в цените на оборудването, ефикасната скица за субсидиране на силата и амбициозните държавни цели за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Правителството има за цел до 2030 година 70% от електрическата енергия да се създава от възобновими източници, основно посредством увеличение на потенциала на слънчевата и вятърната сила, защото се стреми да понижи излъчванията си като една от шестте най-замърсяващи страни в Европа.

Подобно на доста страни от Европейския съюз, Нидерландия понижава енергийната си взаимозависимост от Русия след нейното навлизане в Украйна.

Холандските слънчеви и вятърни електроцентрали помогнаха да се запълни дефицитът на електрическа енергия, оставен от газовите електроцентрали, които станаха нерентабилни на фона на рекордно високите цени на газа.

Но земеделската земя в Нидерландия е измежду най-скъпите в Европейски Съюз, което прави намирането на място за слънчеви съоръжения скъпо начинание.

Тази действителност, съчетана с огромната плътност на популацията в страната, значи, че компаниите за слънчева сила би трябвало да проявят досетливост, когато става въпрос за намиране на място за слагане на слънчевите панели.

Нидерландия е отпред в Европа по дял на слънчевата сила

През последните години Нидерландия включи в законодателството си цели, свързани с климата, като да вземем за пример задачата за възобновимата сила, даде обещание да ограничи сухоземните сондажи за газ и петрол и като цяло усили разноските за екология. Бюджетът за възобновима сила на страната за миналата година е 13 милиарда евро.

Миналата година Нидерландия е произвела 14% от електрическата енергия си от слънчеви паркове, спрямо 1% през 2015 година, изпреварвайки за първи път производството на електрическа енергия от въглища.

Делът на електрическата енергия от слънчева сила е най-високият, генериран в Европейски Съюз, заяви консултантската група Ember Climate.

Успоредно с това системата за „ чисто премерване “ в страната – основана през 2004 година и позволяваща на семействата със слънчеви панели да компенсират производството на „ зелена “ електрическа енергия с потреблението си към този момент има над два милиона домове, които създават сила от възобновими източници, съгласно Министерството на енергетиката.

Холандското държавно управление преценя по какъв начин може да се промени планирането на обектите и финансовата поддръжка, с цел да се насърчи построяването на повече слънчеви системи, които са по-добре интегрирани в ландшафта, съобщи по електронната поща представител на енергийното министерство.

Жоери Якобс, която се занимава с построяването на планове за зелена сила в компанията за ръководство на боклуци Afvalzorg, разказва холандския метод към възобновимите енергийни източници като „ извънредно Макгайвърски “ – базирайки се на американския ефирен сериал от 80-те години на предишния век за съобразителен скришен сътрудник, който сглобява гениални устройства от предмети от бита.

„ Вземаме разнообразни енергийни технологии, сплотяваме ги и се опитваме да създадем композиция, която в действителност да работи. “

каза Джейкъбс, чиято компания се е обединила с локална компания за комунални услуги, с цел да трансформира неизползвани сметища в слънчеви ферми

Соларни системи върху изкуствени езера

Близо 20% от повърхността на ниско разположената страна е водна и специалистите в областта на слънчева сила, измежду които и GroenLeven, се възползват от това, като конфигурират системи върху изкуствени езера.

Компанията е конфигурирала повече от 500 000 слънчеви панела в нидерландски води, като по този метод Нидерландия отстъпва единствено на Китай в международен мащаб, отбелязва изданието.

„ Тази концепция за плаващи слънчеви съоръжения се появи в Нидерландия по-рано, в сравнение с в други страни. “

каза Бенедикт Ортман, световен шеф на слънчеви планове в немската компания за възобновима сила BayWa r.e., която закупи GroenLeven през 2018 година

Вдъхновена от нидерландския образец, BayWa r.e. съобщи, че в този момент внедрява повече плаващи слънчеви обекти в други европейски страни като Белгия, Австрия и Франция.

Холандските компании също търсят способи да накарат слънчевите централи да работят дружно със селскостопанското произвеждане.

„ Вместо да се борим за това кой ще получи достъп до земята, ние предлагаме решения за взаимното ѝ потребление. “

казва Карел Коой, управител бизнес развиване за широкомащабни фотоволтаични системи (PV) в холандския филиал на шведската компания Vattenfall.

Един от по този начин наречените „ Agri-PV “ планове включва развъждане на ягоди и малини под покрива на слънчева апаратура, заменяйки пластмасовото покритие, обичайно употребявано от земеделските производители.

В средата на четиригодишния пилотен план ръководителите на плана обявиха, че растенията ще се нуждаят от 25 % по-малко вода, защото ще са предпазени от слънцето, което може да докара до икономисване на вода за напояване в бъдеще, когато изменението на климата ще докара до по-топли и сухи лета.

Местните ползи би трябвало да са преди всичко

Холандските компании в региона на слънчевите системи настояват, че новите планове би трябвало да бъдат замислени предвид на локалните ползи.

В проекта за климата на страната за 2019 година да вземем за пример се предвиждаше, че плановете за възобновима сила би трябвало да се стремят да разпределят 50% от създадената от тях зелена сила за локалните поданици.

Макар че това не е правно обвързващо, те са склонни да влагат в общността – от изпращане на % от създадената сила от възобновими източници на локални енергийни кооперативи, да вземем за пример, или основаване на социално-икономически фонд за възстановяване на енергийната успеваемост.

„ Тъй като Холандия е толкоз дребна, постоянно работиш в нечий заден двор. Винаги би трябвало да разговаряте с хората и да обсъждате какво е най-хубаво за даден регион. След това се пробвате да подобрите това с вашата слънчева система. “

казва Робърт ван дер Хорст, разработчик на планове в TPSolar
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР