В Харковска област телата на убитите руски войници се събират

...
В Харковска област телата на убитите руски войници се събират
Коментари Харесай

В Харковска област: Събират във вагони телата на убитите руски войници

В Харковска област телата на убитите съветски бойци се събират във вагони, оповестява „ Армія.Inform “.

Украинските бранители не престават да нанасят удари върху съветските окупатори, пристигнали в Украйна. По данни на Генералния щаб на въоръжените сили към днешна дата общите загуби на съперника са почти 24 700 военнослужещи.

Издирването и евакуацията на телата на починалите руснаци в Украйна обаче се прави непрестанно в сходство с всички интернационалните правила и правила за водене на война и макар упорития отвод на Русия да изведе тези тела на своя територия.

Както неведнъж се оповестява, руснаците отхвърлят даже да договарят по този въпрос. Напротив, съгласно разнообразни източници съветското министерство на защитата е разпоредило погребването на мъртви съветски военнослужещи в всеобщи гробове и, когато това не е допустимо, унищожаването на телата им с всевъзможни средства, налични на бойното поле.

Противно на това, в сходство с интернационалното право, Кабинетът на министрите на Украйна е създал и одобрил поетапна процедура за тяхното търсене, ексхумация и предпазване до предаването на останките на представители на „ противоположната воюваща страна “. Мобилна група военни публицисти съумя да следи по какъв начин тъкмо протича сходен развой в и към Харков, в региони на дейни военни дейности.

Сутринта началникът на отдела за гражданско-военно съдействие на силите за защита на Харков, офицер Вадим Лясковски, събра избран междуведомствен екип от експерти, с цел да посети местата, където са открити телата на починалите окупатори за ексхумация и изнасяне. Съпътстваща задача беше да се ревизират данни за евентуалните места на групови погребения на паднали орки от техните „ братя “.

„ Получаваме информация за такива погребения и преди малко изоставени в освободените региони на Харковска област, на първо място от нашите военни. И едвам тогава – от локални поданици, оживели след окупацията, и просто небезразлични украинци. Веднага ще кажа, че не е бързо. Защото даже след разкриване на редица гробове на унищожени съветски военнослужещи, ние доставяме тленните им остатъци до хладилни коли единствено след избран интервал от време. Защото откакто са тествани от сапьори и извадени от земята, СБУ и други правоохранителни органи първо се пробват да ги разпознават. Всички процедури са документирани и обновени, наложително с механически средства, което прави невероятно да се спекулира с обстоятелствата на руснаците “, заяви той.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР