В голямата зала на община Мездра се проведоха традиционни културни

...
В голямата зала на община Мездра се проведоха традиционни културни
Коментари Харесай

В Мездра отбелязаха 8 март с изложба и поетичен рецитал

В огромната зала на община Мездра се организираха обичайни културни мероприятия, отдадени на Международния ден на дамата – 8-ми март.
Беше открита художествена галерия „ Жените в изкуството 2019 “. Изложените 17 творби на 7 авторки от община Мездра са изпълнени с желана от създателите техника. Впечатляващи с изяществото си са живописваните хербарно-цветни пластики на Светла Дамяновска. Живописваните хартиени пластики на Емилия Гарвански греят с най-топлите багри на природата – жълто и зелено. Художничката Теменужка Маринова е показана с творби-гладка живопис, изпълнени с акрилни бои върху платно. Стъклописът на Светла Караджилска радва с разноцветност и жизненост, а графиките на Рени Митева навяват пасторална тишина. Впечатляващо е хрумването на две художнички – щерка и майка. Мария Цолова показва художествена снимка, а графичните произведения на Кристина Котларска са реорганизация на фотографски портрет обратно в годините.
Първа премия завоюва „ Жена “ на Светла Караджилска, второ място – „ Напрежение “ на Теменужка Маринова и трето – „ Дърво гледичия “ на Рени Митева.
Изложбата беше съчетана с рецитала на участничките в XVI издание на поетичния конкурс „ Жената – майка и обичана 2019 “. В него взеха присъединяване творби на 23 поетеси от три литературни клуба – 9 от гр. Мездра, 9 от гр. Лом и 5 от гр. Белоградчик. Тазгодишното издание е с най-масово показване досега.
В центъра на художествените произведения е опоетизиранията облик на Вечната жена с нейната физическа и душевна хубост, деликатност и мощ. Водещ претекст е Любовта, която дамата носи, излъчва и раздава.
Председателят на книжовен клуб „ Кръстьо Пишурка “ – Лом Юлий Йорданов показа творбите на своите участници.
Компетентно жури с ръководител Надя Попова и членове Лъчезар Еленков и Наталия Христова отличи на призовите места следните авторки:
1. място – Диана Иванова – Мездра;
2. място – Ангелина Цанкова – Лом;
3. място – Андриана Андреева – Лом
Две поощрителни награди получиха Ангелина Йотова от Белоградчик и Росица Петкова от Мездра.
„ Задавах си въпроса: Какво движи света? Не са парите, не са новите технологии, не е и властта. Отговорих си – страстта! Тя е обвързвана с любовта и с дамата. Една ваша усмивка е в положение тъмен ден да го направи безоблачен и благополучен. Бъдете все по този начин усмихнати и лъчезарни “, бе поздравът на кмета инж. Генади Събков.
XVI издание на поетичния конкурс „ Жената – майка и обичана 2019 “ почете и националният представител от Българска социалистическа партия за България и претендент за евродепутат Деница Златева. Тя поздрави дамите и показа, че без подозрение дамите от северозапада са доста надарени, само че и доста мощни, което вдъхва вяра за положително бъдеще. Едно от спечелилите стихотворения на Диана Иванова:
Пътуване
Мълчиш. Мълча.
(Мълчим и двамата).
Студено е. Минус 20.
(Усеща се като минус 40).
Пред заледяване сме.
Завинаги.
(Само дъхът пари като нагорещено желязо).
Колко мъчно се диша?!
Земята трепери…
И се върти..
Стоим, а ни се вие свят…
Може би сме хванали морска болест
От дългото пътешестване един към различен?!
На спечелилите бяха раздадени грамоти, цветя и парични награди.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР