В Габрово, родния град на Христо Явашев, предстои да бъдат

...
В Габрово, родния град на Христо Явашев, предстои да бъдат
Коментари Харесай

Две уникални изложби разкриват живота и изкуството на Кристо у нас

В Габрово, родния град на Христо Явашев, следва да бъдат открити две неповторими по рода си изложения, разказващи за живота и творчеството на великия български актьор и неговата партньорка в изкуството и живота, Жан-Клод.

" Кристо и Жан-Клод. Проекти " ще покаже подписани постери и видео материали от планове на двамата актьори, а " Роден в Габрово " споделя за живота на семейство Явашеви и първите стъпки на дребния Христо в изкуството.

И двете експозиции се откриват на 27 октомври в Дома на хумора и сатирата в Габрово и ще могат да бъдат видени до 17 юни 2018 година

" Кристо и Жан-Клод. Проекти " показва шестнадесет произведения на артистите, измежду които и първите стъпки на българина в пакетирането на разнообразни предмети като изкуство – " Опаковани кутии и бутилки ", " Пакети " и " Витрини ", които той прави в Париж, както и обектите, които основава откакто се мести в Ню Йорк с обичаната си - " Фасади на магазини ". Освен с постери, този интервал е показан и с непоказвано до момента видео изявление с Кристо за ранните му опаковани произведения . Интервюто е на доцент Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев и е снимано в Ню Йорк. Демонстрирана е трансформацията в концепциите и метода на работа от тези ранни творби към огромните планове, осъществени в градска среда или в природата.

Проектите са показани хронологично посредством постери, само че и с инфографики, които ориентират посетителя за географията и времето на реализиация. Те включват: " Желязната завеса ", " Завеса в долината ", " Опакования Райхстаг ", " Чадърите ", " Опаковани дървета ", " Опакования " Пон Ньоф ". Последният осъществен план - „ Плаващите кейове ” - участва с видео фрагменти на Недялко Данов от кино лентата на Българска национална телевизия " Мост към Кристо ", изработен от Евгения Атанасова-Тенева.

Изложбата приключва с плана „ Мастабата ”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е плануван за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата статуя в света . За изработката ѝ ще бъдат употребявани 410 000 разноцветни варела, образуващи мозайка от ярки, блестящи цветове в традицията на ислямската архитектура. Мастабата е антична форма, позната на хората в района.

Ето какво споделя и Евгения Атанасова - Тенева, един от най-задълбочените откриватели на творчеството на двамата души, слели се в един актьор:

" Творбите на Кристо и Жан-Клод могат да бъдат разпознати незабавно. Възпитан в класическата традиция, Христо Явашев от млади години желае да откри своя непокътнат знак в изкуството. На 21 години умишлено избира сложния път на художник-eмигрант. Готов е да направи всички жертви. С старания и гений се вписва в модерния дух на Европа. Приет е като естествена част от „ Новите реалисти “, непосредствен е на авангардните актьори от кръга „ Флуксус “.

Кристо избира да остане самостоятелен от непознати прокламации, само че споделя обилно името си с Жан-Клод – дамата, която го схваща и предизвика. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност. Стремежът към новото ги води в Америка. Кристо изяснява крачките си през изкуството просто и ясно: „ Исках да се преместя от естествената живопис и да върша същински, действителни неща, не илюстрация на нещата, а действителни неща . Първите обекти бяха дребни, тъй като ги правех у дома, след това започнаха да стават по-големи и по-големи ”.

Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините и опакованите здания естествено прерастват във все по-мащабни планове навън, подписани „ Кристо и Жан-Клод “. В тях участват всички модерни тематики и обществени явления, без създателите да ни ги показват с пръст. Така е даже когато творбите явно се раждат дружно с Берлинската стена като „ Стената от варели “ на улица „ Висконти “ или лишават 25 години политически договаряния като „ Опакованият Райхстаг “. Всеки от плановете им е единствен и се осъществя за първи и финален път , действа като дружество с администриране, логистика, финанси, планиране. Кристо и Жан-Клод минават през всичко това, без да нарушат правилата си за безспорна самостоятелност. Техният неповторим модел на финансиране, самостоятелен с огромните галерии и мощните арт дилъри, е неповторим за света на изкуството. Произведенията им имат къс живот, само че който ги е видял, ги помни вечно. "

 Кадър от изявлението с Кристо на доцент Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев, снимано на 1 декември, 2011, Ню Йорк.

" Роден в Габрово " показва живота на Цвета и Владимир Явашеви и техните трима сина в Габрово. Посетителят ще разберете за ранните години на дребния Христо, за момчето, трансформирало се в световноизвестния създател Кристо, ще види детските му фотоси паралелно с неговите братя - обичания актьор от киното и театъра Анани Явашев и инженер-химика, откривател на „ Верото “, Стефан Явашев.

Семейната фабриката „ Химия и промишленост ” е мястото, където Христо, дружно с двамата си братя, пораства и играе наоколо до предметите, които ще станат емблематични за творбите на актьора Кристо – платовете и варелите. Представен е кръжокът по изобразяване на учителя Попов, който приготвя „ габровската колония ” за Художествената академия в София – по този начин самият Попов назовава групата от надарени бъдещи художници – Христо Явашев, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Дора Бонева. Присъства и описа за фамилния спектакъл, който Христо, братята му и техни другари провеждат за аудитория – с приспособени текстове, дребна сценография в рамка от картина и изрязани фигурки за артисти. Оригинален брой на списваното от Христо (и публицистична гилдия от приятели) самиздат списание „ Български спектакъл ” е предоставено за изложбата от музиканта Гео Кукудов.

През 1947 година фабриката „ Химия и промишленост ” е национализирана, а година по-късно – и домът на Явашеви , който се намира в част от постройката. Бащата, инженерът химик Явашев, е наклеветен, че е „ пакостник “, унищожил социалистическа продукция (в неговата промяна пийнал служащ погрешно обработил и похабил топове плат) и наказан на година затвор във Велико Търново. Освободен е през 1950 година и семейство Явашеви напуща Габрово.

Изложбата приключва с местността Качорите в Габрово, за която Кристо с обич си спомня в интервютата на Евгения Атанасова – Тенева. Там играе с братята си и рисува – „ дървета, къщи, портрети селяните, децата и дамите им – стотици рисунки ”.

Качорите е мястото, на което младият студент в Художествената академия се връща още веднъж и прекарва цялостен месец, преди да напусне България. Качорите са най-яркия детски спомен, към който Кристо обича да се връща. Те остават недокоснат знак на безспорната независимост, жаждата за която дефинира живота и творчеството му.

По време на изложбата ще бъде показана и стратегия от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните планове. Предстои и оповестяването на стратегия от ателиета за деца .

 Художественият кръжок в Габрово, 1948. Фотограф: незнаен. Личен списък на Драган Немцов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР