В Габон президентът на страната Али Бонго е поставен под

...
В Габон президентът на страната Али Бонго е поставен под
Коментари Харесай

Военен преврат и в Габон, президентът е поставен под домашен арест

В Габон президентът на страната Али Бонго е подложен под домакински арест, оповестиха офицери от армията след осъществен боен прелом в страната, съобщи БНР.

Тази заран група военни оповестиха, че се анулират резултатите от неотдавна извършените президентски избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ разпореждане.

Случващото се в Африка е огромен проблем за Европа, призна висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

" Ако се потвърдят известията, че е осъществен боен прелом, това ще направи района още по-нестабилен ", разяснява Борел преди началото на среща на министрите на защитата на Европейски Съюз.

Габон е някогашна френска колония, богата на нефт, само че извънредно бедна африканска страна. Семейството на избрания отново за трети мандат президент Али Бонго държи властта от над 50 години.

Френският министър-председател Елизабет Борн съобщи, че Париж осъжда преврата в Габон и желае резултатите от изборите да бъдат почетени.

Говорителят на френското държавно управление Оливие Веран също съобщи, че Франция осъжда опита за прелом в Габон.

" Франция осъжда военния прелом, който се прави в Габон, и следи обстановката с огромно внимание ", сподели той на брифинг за пресата след съвещание на Министерския съвет. Веран означи, че Франция признава резултатите от законните президентски избори в страната и приканва " резултатите от изборите да бъдат уважавани ".

Междувременно в Москва представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия " следи от близко " ситуацията в Габон.

През предишния месец властта бе завзета от военните в Нигер, също някогашна френска колония. От 2020 година насам в три от прилежащите на Нигер страни - Мали, Буркина Фасо и Чад, имаше преврати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР