В Европейския съюз /ЕС/ има 27 страни членки, като всяка

...
В Европейския съюз /ЕС/ има 27 страни членки, като всяка
Коментари Харесай

27 страни в ЕС – 27 традиции за посрещане на Великден. Кои са най-интересните?

В Европейския съюз /ЕС/ има 27 страни членки , като всяка една от тях посреща Великден с традицията си . В очакване на обичайна за България битка с боядисани яйца на следващия ден, от Европейската комисия споделят някои от най-интересните традиции , с които страните в Европа означават този ярък празник:

Австрия

В седмицата преди Великден цветарските магазини в Австрия „ разцъфтяват “ с тънки клончета , най-често от разнообразни разновидности върба . Австрийците ги слагат в красиви вази и окачват по тях панделки и украсени яйца . Това е по този начин нареченото „ Osterbaum “ или великденско дръвче .

Германия

В Германия шарените яйца за празника се носят от великденския заек , който ги крие в градината, а децата се надпреварват кой ще открие най-вече от тях.

Дания

По време на великденските празници датчаните изпращат анонимни писма ! Стара датска великденска традиция включва изпращане на писма с гатанка . Писмото се украсява с „ vintergækker “ (кокичета), „ Papirkunst “ (декорации от хартия) и се подписва с точки , чийто брой подхожда на броя на буквите в името на подателя . Ако получателят познае кой е подателят, получава за премия великденско шоколадово яйце .

Ирландия

В Ирландия доста фамилии приготвят домовете си за Великден със усърдно „ пролетно разчистване “ , последвано от благословията на локалния духовник . На Разпети петък ирландците нормално се подстригват и си купуват нови облекла , които носят по време на Великденската литургия . Самият Великден също се отбелязва със специфичен обред – доста фамилии се разсънват преди зазоряване и отиват на най-близкия рид или нагорнище, където посрещат изгрева . После се състезават с търкаляне на сварени яйца надолу по ската . Яйцето, което най-бързо се изтърколи е победител и поверието повелява, че то носи доста шанс и благополучие на притежателя си.

Полша

На по този начин наречения „ влажен понеделник “ младежите гонят девойките, с цел да ги напръскат с вода . Според легендата, девойките, които са се намокрили, ще се омъжат през същата година.

Франция

Въпреки че великденският заек е доста известен и във Франция, обичайно „ les cloches de Pâques “ или „ летящитe камбани “ са тези, които носят лакомства за децата по време на Великденските празници. Според френските католически предания, на Разпети петък на всички църковни камбани в страната им поникват крила и политат към Ватикана , с цел да бъдат благословени от папата. Камбаните се завръщат във Франция, цялостни с всевъзможни вкусотии за послушните деца.

Швеция

В Швеция Великденските яйца са овални кутийки от картон или метал , цялостни с бонбони . В елементи от Швеция и Финландия традицията повелява децата да се маскират като вещици и магьосници и да обикалят по домовете, с цел да събират шоколадови яйца и други лакомства. В подмяна произнасят особено проклинание, с което благославят посетения дом.

Вълнуващо! Боядисват екзотични яйца в Зоопарк Бургас!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР