В европейските медии новината за евентуална доставка на немски танкове

...
В европейските медии новината за евентуална доставка на немски танкове
Коментари Харесай

Доставката на натовски танкове в Украйна - блъф, а не реалност

В европейските медии новината за възможна доставка на немски танкове Leopard от Испания в Украйна остана доста незабелязана. Изглежда, че една фраза „ при положение, че доставката се реализира, това ще бъде първият факт за продажба на танкове на Киев от страна на НАТО “ трябваше да е задоволителна, с цел да развълнува европейската журналистическа общественост.

Западните сътрудници към този момент чакаха някаква повече или по-малко значима причина да клюкарстват, че следва победа в Украйна и европейските оръжия са причина за това. До бурна дискусия обаче не се стигна.

Няколко дни след обявата на El País, че испанското държавно управление сякаш обмисля да изпрати въпреки и остарели, само че въпреки всичко бойно подготвени танкове в помощ на незалежната, немският Spiegel предложи, че „ в случай че Берлин утвърди договорката [танковете са немски, без единодушието на страната-производител не можете да ги продавате на никое място ], това може да провокира верижна реакция на такива доставки. "

А тъкмо преди уикенда Business Insider успокои света с думите, че доставките няма да се осъществят, тъй като „ Шолц няма да даде позволение “ като цяло, настояват медиите, Испания към този момент се е извинила на Германия за „ неверната “ концепция за оказване на помощ на Украйна.

При анализиране на обстановката поражда такова „ кухненско чувство “ - когато домакинята прави интервенцията „ доведи продукта до шупване, само че не го вари “.

Отразяването на събитието е нормирано до степен „ стопляне на публичното мнение, само че не разрешава то да кипи “. Ето за какво нямаше цунами от одобрителни отзиви в западната преса и към момента няма мнения от двореца Монклоа (седалище на испанското правителство).

Защо е било належащо това – малко по-късно, само че първо – за предмета на договорката.

Танковете Leopard 2A4 (108 единици) са поръчани от испанската войска през 1998 година вследствие на съглашение за съдействие сред Испания и Германия по концепцията за дълготраен лизинг с следващо закупуване.

Години по-късно Министерството на защитата на иберийското кралство подписва контракти с производителя Krauss-Maffei-Wegmann за доставка на още 239 единици Leopard от по-нови модели.

Леопард 2А4 е приет за остаряла, само че към момента боеспособна машина. Въоръжен с мощно 120 мм оръдие Rheinmetall L/44 и две картечници MG3 7,62 мм. този танк към момента е на въоръжение в испанската войска.

Но, както отбелязва Ла Разон, тези машини са на консервация и ще отнеме най-малко месец, с цел да ги съживят, т.е. да ги приведат в бойни условия.

След информацията за недоволството на Берлин от желанието на Мадрид да се хвърли бащата-производител в пъкъла, в западните медии се появи вест, че испанците имат намерение да понижат възможна доставка на помощ за украинските военни от 40 на 10 леопарда. И тези известия също минаха някъде на назад във времето. По правилото „ забелязахме събитието, реагирахме на него и какво друго желаете от нас? “.

И най-после, акцията за „ танкова помощ на Киев от Запада “ съвсем завърши предишния уикенд със скромната записка на гореспоменатия Business Insider „ Извинение пред Шолц: Испания отхвърля танкове Leopard 2 за Украйна “.

Задълбочено изследване на наличието на текста на BI разкрива, че извинението не е публично доказано, а отводът не е финален и безвъзвратен. Въпросът е по-скоро подложен на пауза, която може да се проточи случайно дълго време и да бъде прекратена в точния миг.

Изглежда страните от НАТО са решили да стартират еволюционен преход от действителна поддръжка на украинската войска към виртуална, а „ немски танкове от Испания “ са експериментален балон на тази нова политика. Това умозаключение се поддържа от няколко условия, съпътстващи обстановката.

Първо, цялостната липса на публични изказвания от държавното управление на страната, като че ли има намерение да трансферира посочената военна техника на украинците.

Познавайки методите на осведомителна война, умерено може да се каже, че в Мадрид са наясно, че заглавието „ страната, която първа достави танкове на НАТО в Украйна “ е нещо с две остриета.

Реакцията на испанската самодейност измежду едни и същи сътрудници от блока, само че при разнообразни условия, може да бъде диаметрално противоположна.

Днес те ще кажат, че Мадрид поддържа демокрацията, а на следващия ден, след края на специфичната военна интервенция, е допустимо същите членове на НАТО да кажат, че „ испанското държавно управление със своите дейности проточи войната, което способства за увеличение на броят на жертвите, унищожаването на градовете и срутва на икономиката” (чия тъкмо – на Европейски съюз или украинската, а може би и двете дружно, ще съобщим по-късно).

Затова имаше смисъл да се ревизира реакцията на обществото посредством „ приключване на информация от Министерски съвет “.

Второ, авансово се знаеше, че нещата няма да стигнат по-далеч от декларация за желание: позицията на Олаф Шолц „ да не доставя танкове “ (или най-малко да проточи решението на този въпрос колкото е допустимо повече) беше неведнъж отразявано в западните медии и за някои от неговите промени не се оповестява.

Тоест испанските политици знаеха авансово, че Берлин обезпечено ще каже „ не “ в отговор на тяхната самодейност, Мадрид няма да би трябвало да извършва предлагането и по тази причина храбро позволиха „ приключването на информация “.

Какво става? И фактът, че Испания си обезпечи добър набор от политически точки в очите на своите сътрудници. От една страна, „ ние сме за Украйна с цялото си сърце и сме подготвени да й помогнем с военна техника “.

От друга страна, „ не сме правили никакви публични изказвания, всичко, което има в пресата, са единствено нейни спекулации и желанието на публицистите да се раздуват “.

Споменатите от BI „ извинения към Берлин “ не се вписват тук добре, при обстоен разбор на обстановката ще се уточни, че това още веднъж е мнението на портала, а не публична информация от Мадрид и/или Берлин.

Има и „ трето “ – това беше още един тест за реакцията на Русия: до каква степен Москва е подготвена да толерира „ неучастието “ на НАТО в събитията в Украйна.

Но тук нашите западни „ другари “ демонстрираха неспокойствие: без да чакат израза на възмущението от Москва, те побързаха да отбележат, че „ доставката на оръжия от НАТО на украинците може да се преглежда от Русия като факт, че Северноатлантическият алианс в действителност става страна към конфликта” в незалежната.

И по тази причина, имайки поради „ сарматите “, „ калибъра “ и другите „ циркони “, те сметнаха за най-добре да се дистанцират от сходни хрумвания.

В изгода на заключението, че „ приключването на информация за желанията на Испания да доставя танкове на Украйна “ не е било нищо повече от опит за проучване на публичното мнение, в известието на гореспоменатия La Razón се споделя също, че след реанимацията на леопардите в складовете, ще се изисква също най-малко един месец образование на украинските екипажи за потребление на машините.

Месец за привеждане на Леопардите в работно положение, плюс месец за образование на водачи и артилеристи... Ще имат ли потребност в Украйна от тези танкове след два месеца?

В последна сметка никой не подсигурява, че след 60 дни тази територия ще продължи да съществува като обособена страна. Но някои страни от НАТО ще слагат тикче в графата " угриженост за демокрацията в света ".

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР