В ексклузивно интервю за Ziare.com първият главен прокурор на Европейската

...
В ексклузивно интервю за Ziare.com първият главен прокурор на Европейската
Коментари Харесай

Кьовеши: Почвам ги догодина!

В извънредно изявление за Ziare.com първият основен прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши изяснява детайлности за новата институция, която тя би трябвало да сътвори от нулата, написа 19min.bg:

``
реклама

 
Кога в действителност стартирате активността си на основен прокурор на Европа?


Надявам се - при започване на ноември (тази година, 2019). Към този миг процесът на назначение е финализиран, решението би трябвало да бъде оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз. Изпълних административните стадии, направих нужните медицински проучвания, подаване на документи, в този момент следва договорът да бъде подписан.

С каква дълготрайност ще бъде мандатът?

Седем години от публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз.

В Румъния малко се знае за Европейската прокуратура (EPPO). Това няма ли да бъде един тип " европейска ДНК " (ДНК / DNA е румънската национална дирекция за битка с корупцията)?

Не, не бих споделила, тъй като организацията и компетенциите на двете институции се разграничават. Ролята на EPPO ще бъде да проверява измами с европейски фондове над 10 000 евро, финансови измами, изключително измами с Данък добавена стойност, само че над стойност от 10 милиона евро. В EPPO няма да проверяваме други случаи на корупция, в случай че те не са свързани с един от посочените нагоре обстоятелства. Като метод на организация, EPPO няма да има собствен личен полицейски отдел, какъвто има румънската ДНК. В прокуратурата ще вземат участие прокурори от 22-те страни от Европейски Съюз, членуващи в EPPO.

Ще има ли прокурори на EPPO във всяка страна?

Да. В Люксембург ще има централна конструкция, която ще се състои от основния прокурор на Европа, двама заместител основни прокурори и останалите европейски прокурори. Всяка държава-член ще изпрати по един европейски прокурор. В Румъния също имаше процедура, бяха назначени трима претенденти, Техническата комисия избира един от тях или дефинира реда на претендентите, след което Съветът назначава по един прокурор от всяка страна. Всички прокурори и основният европейски прокурор ще образуват колегията на EPPO, която ще взема значими решения.
На териториално равнище, във всяка държава-член ще има делегирани европейски прокурори, които ще правят следствията в сходство с националното законодателство и компетентността, предоставена на EPPO.

Националните прокурори ще бъдат координирани от непрекъснати сформира от трима европейски прокурори. Постоянната камара ще координира следствията и ще може да дава инструкции на прокурорите: по кое време да стартира следствие, по кое време да го приключи; те ще ревизират избрани документи по време на следствието и ще вземат решение дали да ги изпратят или не, на преследваните лица.

Тоест, непрекъснат състав, формиран от - да речем - румънски, френски и словенски прокурори, ще координира следствието на прокурора в - да речем - Германия?

Да. Случаите ще бъдат регистрирани в електронната система, те ще бъдат разпределени на инцидентен принцип на камарите. Трима прокурори от три разнообразни страни ще управляват следствието в четвърта страна.

Казахте, че следствието се прави съгласно законодателството на всяка страна. Как прокурорите от непрекъснатата камара ще познават законодателството на други страни?

Един от целите ми като основен прокурор е, че когато в действителност стартираме активността, ние ще познаваме законодателството във всяка държава-член. Те би трябвало да са в сходство с директивата за отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз, тогава би трябвало да знаем и процедурните правила във всяка държава-член.

Това ще бъде предизвикателство, тъй като ще има 22 прокурори от 22 разнообразни страни, които имат друга организация на правосъдната система, които имат разнообразни процедури. Ще има разлика сред метода, по който ще работят прокурорите. В някои страни, като Румъния, прокурорите фактически организират разследването; има други страни, в които прокурорите управляват единствено полицейското следствие. В началото на активността, всички прокурори ще би трябвало да познават законодателството на ВСЯКА страна.

Аз, като основен прокурор, ще бъда част от непрекъснатия състав.

Колко прокурори ще работят в реалност във всяка страна?

Броят би трябвало да бъде избран от основния прокурор на Европейски Съюз, след предварителни съвещания и сключване на съглашение с всяка държава-член. Ще бъде предизвикателство. Трябва да създадем оценка на случаите, които ще имаме, както и броя на нужните прокурори.
Има разлики в организацията. Например - в Германия федералната страна евентуално ще има предпочитание да има прокурор във всяка страна. Ще забележим какво ще предложи всяка държава-член. Ще имам срещи във всяка страна с министъра.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Пешо от Виница (преди 10 секунди) Рейтинг: 32565 | Одобрение: 14000 Дай Боже! Почвай първо от нашето "Правосъдие " от горната страна та чак до долу....И да не забравиш нашия обичан кмет? Моля те, не го забравяй.....той ни е любим!  Ангелче Напиши коментарИме:Коментар:
`` <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР