В екипа на ПП-ДБ с премиерът в оставка Николай Денков

...
В екипа на ПП-ДБ с премиерът в оставка Николай Денков
Коментари Харесай

Президентът започва серия от консулации за съставяне на правителство

В екипа на ПП-ДБ с министър председателят в оставка Николай Денков и водачите на обединенията в обединението Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Днес Румен Радев ще организира първо съвещания с представители на ръководещото болшинство, а във вторник с партиите от опозицията. Няма открит период, в който президентът да завърши консултациите и да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Според Конституцията той отива при най-голямата парламентарна група.

Ако в това време обаче договарянията приключат със съглашение, то посоченият за министър председател би трябвало да върне мандата със състава и структурата на кабинета в границите на една седмица. При върнат несбъднат мандат, президентът връчва проучвателния мандат на втората по величина парламентарна група.

Ако и вторият опит е несполучлив, последната опция за сформиране на държавно управление има определена от президента политическа мощ. При несполучлив и трети мандат президентът е задължен да насрочи дата за предварителни парламентарни избори.

В неделя Румен Радев съобщи, че се надява консултациите да внесат повече изясненост за бъдещото ръководство на страната.

" Все отново да не забравяме – имаха 9 месеца, 9 месеца, в които беше ясно по кое време ще бъде датата, на която ще се подаде оставката, 9 месеца, в които разпределяха и власт, и запаси и спояваха вътре сглобката. Така че, всевъзможни, съгласно мен, прояви на проява на мускули, на неочаквани прояви на опозиционнoст, не се посрещат с утвърждение от хората ", сподели президентът.

Припомняме, че в края на предходната седмица досегашните сътрудници в ръководството продължиха да имат различие по въпросите, свързани с регулаторите, състава на бъдещия кабинет и плаващите болшинства в Народното събрание.

Преди началото на договарянията в събота следобяд, съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов дефинира като труднообяснимо политическо държание настояването на Бойко БорисовАсен Василев да бъде заменен като министър на финансите. Иванов посочи, че заслугата за бъдещето приемане на България в еврозоната е точно на Асен Василев.

" За да можем да стигнем до разискване на конструкция и състав на Министерски съвет, ние първо би трябвало да установим съществуването на политическа база за излъчването на подобен Министерски съвет. А това зависи от програмата и от уговорките, които ще поемем за промени ".

Иванов добави още, че сътрудниците в кабинета би трябвало да имат обвързано парламентарно болшинство, а практиката на плаващите болшинства да бъде изключена.

Преди договарянията да стартират водачът на ГЕРБ Бойко Борисов беше безапелационен, че преди всичко би трябвало да бъде съставът на кабинета. Той изясни, че за първи път е схванал, че " министрите и ръководството на страната са второстепенни и ние сме страна на регулаторите ".

Борисов предложи " оферта " - ГЕРБ да вземат всички министри, без външно министерство, а ПП-ДБ да предложат регулаторите, в които " да влизат единствено с техни хора ". Борисов акцентира, че Мария Габриел сама ще взима решения за министрите в кабинета и не се включи в договарянията през уикенда.

От своя страна Кирил Петков и Атанас Атанасов приканиха водача на ГЕРБ за по-спокоен звук и показаха подготвеност да чуят предложенията на сътрудниците си за министри, регулатори и политики.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР