В едно от последните си решения за 2022 г. служебното

...
В едно от последните си решения за 2022 г. служебното
Коментари Харесай

Служебният кабинет прие промени относно държавните горски предприятия

В едно от последните си решения за 2022 година служебното държавно управление е преобразувало шестте държавни горски предприятия в стопански обособени лица вместо в търговски акционерни сдружения. Това демонстрира информация в държавния уебсайт на Министерски съвет.

В обява в профила си във Фейсбук някогашният шеф на Изпълнителната организация по горите и народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев изяснява какво тъкмо значи решението на Министерски съвет.

По думите му, с тези дейности държавните гори няма да се изсичат самоцелно " в преследване на корпоративни облаги и с риск да бъдат приватизирани ", а ще могат да се употребяват единствено толкоз, едвам се покриват разноските за грижата и опазването им.

Решението възприема модела на държавните горски служби в страни като Англия, Германия и Съединени американски щати, счита Дунчев.

" Едно извънредно значимо решение, което евентуално нямаше да се вземе, в случай че не беше големия публичен интерес и прочувствена обязаност на българите към гората, 80% от която е държавна благосъстоятелност ", написа специалистът по горите.

В програмата за преобразуваните на шестте държавни горски предприятия Министерски съвет показва като мотив, че те " реализират обществени функционалности и политики ".

През 2019 година държавното управление на ГЕРБ одобри Закон за обществените предприятия по рекомендация на Европейската комисия и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) като част от изискванията за присъединение към чакалнята на еврозоната. Съгласно закона всички държавни предприятия трябваше да бъдат преобразувани в търговски сдружения, в случай че извършват най-вече търговски функционалности.

Впоследствие обаче властта последователно стартира да анулира някои от текстовете и изключи от обсега на закона разнообразни държавни структури.

" За да предреши този избор, същото държавно управление с корекция от 9 февруари 2021 година изтри от закона опцията за превръщане на държавни предприятия в бюджетни структури, което обрече преобразуването на държавните гори в търговски корпорации, с риск за тяхната приватизация, почнала поетапно с разпродажбата на апетитни здания в ловните стопанства след 2017 година ", напомня Александър Дунчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР