В един малък шуменски гараж се появява Роки. Той е

...
В един малък шуменски гараж се появява Роки. Той е
Коментари Харесай

Шумен е люлката на Скайнет? Там е създаден първият български хуманоиден робот

В един дребен шуменски гараж се появява Роки. Той е първият в България хуманоиден робот. Направен е от втора ръка елементи на разнообразни електронни устройства, предава bTV.

Може да разпознава предмети, да се движи, а в бъдеще би могъл даже да проговори. Негов основател е Росен Христов.


Снимка: btvnovinite.bg
Главата на Роки има две камери, които се местят във всички направления, за да разпознават даден обект.

Височината му е 1,70 м., а тежестта – 50 кг. Ръката му прилича човешката. Всеки пръст се задвижва с обособен механизъм.

"Задвижването на пръстите е от машинка за счупено DVD, втора ръка. Движението на очите е също от такива машинки за DVD-та, за CD-та.

Като цяло торсът е кутия от компютър, завъртяна вертикално”, разкрива основателят на Роки и споделя, че в основаването на робота е употребявано и кошче за отпадък.

Снимка: btvnovinite.bg
Роки е основан преди 5 години, само че преди месец излиза от своя дом за първи път за единственото в страната ревю за младежко техническо творчество в Горна Оряховица.

Причината да го крие толкоз дълго Росен изяснява, че когато проектира, постоянно си мисли, че не е на задоволително равнище.

„ Ако го показва някъде, хората няма да го харесат – може би от такава позиция. Че не е задоволително положително, с цел да го показва някъде”.

Снимка: btvnovinite.bg
Всъщност създаването му е задоволително добра и му носи първо място на ревюто.

„ Искам да стимулирам и останалите хора, тъй като по този метод може да се построява нагоре и нагоре.

За един подобен план, съгласно мен, са нужни преди всичко средства и време, на второ място време и средства и на трето място може би не толкоз значимо, само че екип от повече хора, с цел да може да станат по-бързо нещата”, споделя Росен.

Според основателят на Роки „ имаме поле за развиване на роботиката”. „ Има задоволително хора, които схващат от тези работи, с цел да вършат по-сериозни проекти”, споделя Росен.

Изобретяването на подобен Робот отвън България коства стотици хиляди. А за основаването на Роки, Росен е похарчил не повече от 2000 лв..

Младият откривател следва първо в Шуменския университет, а по-късно приключва и Варненския. Машинен инженер е по специалност, само че в никакъв случай преди този момент не е изучавал или практикувал програмиране.

Снимка: btvnovinite.bg
„ Обичам да сътворявам всякакви неща. Имам доста изобретения като дребен. Може би във втори клас хванах за първи път поялник.

Това е устройство, с което се вършат платки. И може би около татко ми се възпламених, тъй като той се занимава с електроника и като цяло ми се отдава това – да сътворявам някакви неща”, споделя Росен.

Никой от съседите му не подозира какво има в гаража му под блока. Роки в действителност е неговият дипломен план, само че и неговата сбъдната детска фантазия.

„ Когато го показах в университета, той надлежно не беше там, беше на клип – те не повярваха, че съм го направил, което е обикновено и аз не бях виждал хуманоиден робот до тогава”, споделя младият откривател.

Роботиката не е единственият му гений. Росен е някогашен професионален играч по бокс. В 8 клас написа първия си приказен разказ, а в свободното си време рисува. Освен Роки, младият гений има и други изобретения.

Мечтае да сътвори робот, който може да приказва и да оказва помощ на работното място, в семействата или на хора в неравностойно състояние.

„ Предпочитам да остана в България, не отвън страната. Целта ми е да покажа, че има развиване роботиката в България. Другите страни са доста по-развити, обаче аз въпреки всичко желая да остана тук”, разкрива бъдещите си проекти Росен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР