В двупартийната система на Съединените щати контролът върху два ключови

...
В двупартийната система на Съединените щати контролът върху два ключови
Коментари Харесай

Какво определят предстоящите междинни избори в САЩ и защо са важни?

В двупартийната система на Съединените щати контролът върху два основни органа на властта – Сената и Камарата на представителите – е от значително значение за приемането на закони и той ще се реши посредством гласоподаване на 8 ноември на така наречен междинни избори. Понастоящем демократите управляват и двата органа, както и президентството, а загубата на Камарата или Сената в интерес на републиканците би понижила доста властта на демократите през идващите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Ще се проведат стотици избори, само че доста от претендентите се смятат за сигурни и контролът във всеки орган най-вероятно ще се реши от няколко напрегнати съревнования, написа „ Ню Йорк Таймс “ в собствен разбор за идните междинни избори в Съединени американски щати.

Сенатът, който сега е в задънена улица 50 на 50, само че се управлява от демократите, тъй като вицепрезидентът Камала Харис дава решаващия глас, има 100 членове – по двама са от всеки от 50-те щата. Не всички 100 сенатори би трябвало да бъдат избрани отново едновременно. Тази година се оферират 34 места, а спечелилите имат шестгодишен мандат.

Камарата на представителите с 435 членове с право на глас се управлява от демократите с 222 против 213 гласа. Всичките 435 места се избират, като спечелилите имат двугодишен мандат.

Исторически видяно, партията, която управлява председателството – понастоящем демократите – се показва зле в междинните избори. Разочарованието от президента постоянно води до триумф за другата партия, а господин Байдън има невисок рейтинг на утвърждение сега, написа „ Ню Йорк Таймс “.

Понастоящем републиканците са любимци да завоюват Камарата на представителите, а Сенатът се счита за мястото, за което ще се организира същинския дуел. Демократите се радваха на сериозен напредък в социологическите изследвания, откакто през юни Върховният съд взе непопулярно решение, с което отстрани конституционното право на аборт, което даде вяра, че партията може да се опълчи на историческите трендове, само че това преимущество в по-голямата си част избледня.

В мощно поляризирано време е извънредно мъчно да се одобряват закони, в случай че една партия не управлява президентството, Камарата на представителите и Сената. Ако републиканците завоюват Камарата на представителите или Сената, те могат да предотвратят огромна част от това, което господин Байдън и демократите се надяват да реализират преди идващите президентски избори през 2024 година

От друга страна, в случай че демократите задържат Камарата на представителите и усилят преднината си в Сената, това може да им даде повече благоприятни условия за приемане на нови закони. И защото сенаторите имат шестгодишен мандат, увеличението на преднината им в този момент би им дало опция да си поемат въздух през 2024 година, когато съгласно анализаторите републиканците евентуално ще бъдат мощно облагодетелствани.

Ако републиканците вземат властта, те могат да блокират напъните на демократите за кодифициране на правото на аборт и за предприемане на дейности във връзка с климата, както и да слагат под въпрос помощта, изпратена на Украйна, написа още „ Ню Йорк Таймс “.
Наследството на Тръмп
Кандидатите, подкрепени от някогашния президент Доналд Тръмп, който не е оповестил дали ще се кандидатира за нов мандат през 2024 година, ще вземат участие в изборите. Тръмп предложи поддръжката си и в надпреварите за Камарата на представителите и за щатските избори, като в доста случаи издигна претенденти, които сложиха под въпрос или разпространиха дезинформация за резултатите от изборите през 2020 година, които той загуби.

Понякога републиканците са се тормозили, че желаните от господин Тръмп претенденти са прекомерно надалеч вдясно или че връзката с някогашния президент може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода, само че президентът поддържа лоялна база от гласоподаватели, написа „ Ню Йорк Таймс “.

Ако републиканците вземат една или двете камари, те биха могли да употребяват новите си пълномощия, с цел да основат условия за осъществяване на следствия против демократите, както от дълго време вършат опозиционните партии във Вашингтон. С помощта на призовки и правосъдни чувания те биха могли да бележит хипотетичната непросветеност или хипотетичните нарушавания по разнообразни тематики, в това число претърсването на частния клуб и резиденцията на някогашния президент Доналд Тръмп през август, изтеглянето от Афганистан и реакцията на пандемията.

Някои републиканци също дадоха обещание да издигнат импийчмънт на президента – комплициран развой, който може да принуди господин Байдън да се изправи пред Сената, както направи господин Тръмп за обособени импийчмънти през 2020 и 2021 година Сенаторът републиканец Тед Круз от Тексас съобщи предходната година, че ще има „ голям напън “ върху Камарата на представителите на Републиканската партия за импийчмънт на господин Байдън, „ без значение дали той е оневинен или не “.
Важно пълномощие на Сената: Одобряване на правосъдни кандидатури
Контролът върху Сената включва пълномощието да утвърждава федерални съдии, в това число и Върховния съд. Ако републиканците открият надзор, те биха могли да употребяват пълномощията си, с цел да блокират номинациите на президента Байдън.

Когато президентът демократ Барак Обама трябваше да работи с следен от републиканците Сенат, републиканците блокираха номинацията му за Върховния съд през 2016 година Но господин Тръмп съумя да форсира три номинации за Върховния съд с помощта на другарски настроения Сенат.

Макар и не толкоз известни, номинациите за по-нисши съдилища също могат да имат огромно въздействие. Като президенти и господин Тръмп, и господин Байдън използваха контрола на Сената от една и съща партия, с цел да назначат десетки желани от тях съдии на значими постове в цялата страна.
В 36 щата ще се избира и губернатор
Състезанията в щатите могат да имат голямо въздействие върху въпроси като правото на аборт и гласуването. Губернаторите разполагат с необятен набор от пълномощия, като доста закони се вземат решение на щатско равнище.

Това включва и абортите, които изгубиха федералната си отбрана, откакто през юни Върховният съд анулира решението „ Роу против Уейд “. В няколко щата законността на абортите евентуално ще бъде решена от резултатите от междинните избори; няколко щата непосредствено питат гласоподавателите дали да защитят правото на аборт, до момента в който в други има близки съревнования за губернатор и щатски законодателен орган.

Състезанията за държавен секретар на всеки щат нормално не се радват на огромно внимание, само че тази година те привлякоха огромен интерес заради ролята на службата в надзора на изборите. Тя може да се трансформира в основна позиция, в случай че има изборни разногласия на президентските избори през 2024 година, а някои от републиканците, които се кандидатират в основни щати, поддържаха погрешните изказвания на господин Тръмп, че изборите през 2020 година са били откраднати от него.

Дезинформацията в интернет и подправените изказвания за изборни измами от страна на някогашния президент Доналд Тръмп и неговите съдружници внезапно подкопаха публичното доверие в честността на изборите в Съединени американски щати, написа „ Ройтерс “. 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР