В две общини в Северно Косово, населени предимно със сръбско

...
В две общини в Северно Косово, населени предимно със сръбско
Коментари Харесай

Сирени прозвучаха днес в няколко общини в Косово

В две общини в Северно Косово, обитаеми най-вече със сръбско население - Зубин Поток и Косовска Митровица, през днешния ден прозвучаха сирени, а жителите се събраха към постройката на общината в Зубин Поток, заяви Танюг. Косовската полиция се опита да влезе в постройката на община Зубин Поток, само че хората им попречиха, съобщи за Танюг Милия Бишевац от Гражданската самодейност " Зубин Поток ". Косовската полиция и EULEX са на място. Сирени прозвучаха и в Косовска Митровица, а както оповестява Танюг, повода е незнайна. Малка група жители се събраха пред постройката на община Косовска Митровица.
Прочетете още
Сръбската телевизия РТС заяви, че повече от дузина членове на специфичната полиция са пристигнали с джипове в постройките на локалните управляващи в Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечан, а десетки сърби, чиновници на краткотрайните органи на тези общини, са се събрали на входовете на постройките. Към 13,20 часа в Лепосавич се появиха бронирани коли. Граждани започнаха да издигат барикади на пътя в Лепосавич, оповестиха кореспондент на РТС. Пристигането на специфичната полиция бе съпроводено от звука на сирени в Лепосавич, Митровица, Звечан и Зубин Поток, които жителите на тези региони задействат, с цел да предупредят за заплаха.

Източници на РТС в Зубин Поток оповестиха, че специфичните елементи имат намерение да " окачат синьо-жълто знаме, символизиращо държавността на Косово " на постройката на общината, в която се обитава и краткотраен общински орган на държавното управление на Сърбия. В Лепосавич, откакто прозвучаха сирените, огромен брой жители се събраха на централния площад пред общината, които при известието за идването на специфичната полиция блокираха придвижването по основната улица с камиони. Неофициално те получили информация, че към Лепосавич се движи колона от няколко бронирани полицейски автомобила. Кореспондент на РТС заяви, че се е стигнало до конфликт сред натрупалите се поданици и полицията в Звечан. Съобщава се за подпалена полицейска кола. Имало хвърлени и шокови бомби.

Всичко това се случва, когато болшинството от чиновниците във краткотрайните органи и други институции са на път за Белград, с цел да участват на протест, призован от президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи Българска телеграфна агенция. Вчера новите ръководители на общините в Зубин Поток, Звечан и Лепосавич поставиха клетва и поеха отговорностите си като първите ръководители на общини от албанска народност. Кметът на Зубин Поток Измир Зечири, който завоюва 197 гласа на локалните избори на 23 април, постави клетва през вчерашния ден в село Чабра. Кметът на северната част на Косовска Митровица Ерден Атич постави клетва на 19 май и завоюва 553 гласа на изборите, напомня РТС.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР