В древногръцката митология ловците Агрей и Номий, а също и

...
В древногръцката митология ловците Агрей и Номий, а също и
Коментари Харесай

Сензационна Версия За Мадарския Конник Преобръща Всичко, Което Знаем До Днес!

В древногръцката митология ловците Агрей и Номий, а също и самата Артемида носят ботуши, което символизира качеството експедитивност. По тази причина ботушите участват в облика на Бендида, само че за разлика от нейните гръцки аналогии единствено тя носи шапка от лисича кожа. Версията е, че Бендида е изобразена като прослава на Тангра и българските владетели. Смята се, че релефът съставлява триумфиращ държател - знак на мощта на Първата българска страна. В естествена величина са изобразени конник в ход надясно, подскочило куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крайници на коня. Композицията, символизираща победа над врага, припомня триумфалните подиуми и античните художествени обичаи. Най-разпространената версия е, че на скалите е хан Тервел, а изображението е направено след извоювана борба.

Тази теза се пази по няколко линии. Прабългарските надписи край конника са на гръцки език и описват за събития през VIII-IX век от интервалите на ръководство на хановете Тервел, Крум и Омуртаг. Кръгът на догатките мощно се стеснява от надпис, който показва събития от 705 година По това време византийският император Юстиниан е бил принудително свален от престола си и заточен. Той съумял да избяга и потърсил помощ от българите. Хан Тервел с войската си му оказал помощ да заеме още веднъж византийския трон. В подмяна на помощта българският хан бил обсипан с почести и блага, както и самопризнание да носи купата кесар - т.е. цар. Дори и тези обстоятелства обаче са разколебани от изказванията на разнообразни откриватели, че император Юстиниан може да е изобразен край Мадара. Това съмнение обаче среща минимален брой поддръжници. Друга доктрина твърди, че конникът е самият хан Аспарух. Според бранителите на тази теза той е желал да сложи в скалите неповторим знак, с който да възхвали прабългарския господ Тангра. Затова и релефът се виждал отдалеко, а в това време бил извънредно мъчнопроходим. Съществуват и изказвания, които несъмнено граничат с ексцентричното мислене.

Не липсват хора, които считат, че Мадарският конник е част от потъналия митичен континент Атлантида. Според други пък релефът е хороскоп, който съдържа закодирано обръщение и не всеки може да доближи до дълбокия му смисъл. Мадарският конник е неповторим освен за България, само че и за Европа. Той е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. През 1979 година обектът е включен в листата на ЮНЕСКО като културна полезност със международно значение. През 2008 година той е избран за Глобален знак на България. Мадарският релеф е част от огромен археологически комплекс, обхващащ обекти с религиозно, културно и военно предопределение. Стръмни стъпала вляво от релефа водят до Мадарското плато на 431 метра височина. Наблизо се намират и първите две български столици - Плиска и Преслав.

Любителите на мистерията развиват теории, че Мадарският конник е издълбан и на други места в страната. Предполагаемите места са врачанското село Зверино, покрайнините на Свищов и в Силистра. А евентуалните им основатели - от прабългарите, през римляните до жителите на митичния континент Атлантида. До ден сегашен обаче няма безапелационни данни, че релефът може да се появи и на друго място на територията на страната.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР