В домашния аквариум най-популярният обитател е рибката гупа, независимо, че

...
В домашния аквариум най-популярният обитател е рибката гупа, независимо, че
Коментари Харесай

Как да различим женските гупи?

В домашния аквариум най-популярният жител е рибката гупа, без значение, че има податливост да изяжда новородените си. Тя обаче се развъжда най-бързо при чифтосване, доста е красива и забавна за наблюдаване, както и лесна за развъждане, откъдето идва засиленият интерес към нея.

След като заплененият по рибките си акварист се снабди с нужните му екземпляри за развиване на домашния съд, незабавно идва на дневен ред въпросът кои са мъжки и кои са женските гупи?

За множеството хора това е неразрешима мистерия, защото рибките наподобяват идентични. Това е единствено в началото усещане. Гупите се разграничат по доста индикатори във връзка с пола си. Ще се спрем на женската гупа в аквариума.

Можем елементарно да я открием и отличим от мъжката по няколко индикатора:

- Цвета и формата на тялото - тези рибки като цяло имат много необикновена форма на тялото. Женските имат присъщата издължена форма на тялото, само че тя е по-малко забележима, тъй като тялото е по-широко, по-кръгло и 2 пъти по-голямо от това на мъжката. Когато една женска гупа е бременна, нейното тяло наподобява квадратно и много помпозно, като че ли е настръхнала. Изглежда съвсем кръгла директно преди раждането. Цветът е по-блед от този на мъжката;

- Размерът на рибата - по мярка женската гупа доближава 6 сантиметра и е по-едра от мъжката;

 Гупи

- Наличие на гравитално леке покрай задните елементи - става въпрос за черно леке под тялото на рибата наоколо до опашката. Това демонстрира женски пол. При бременните гупи то става по-голямо и по-тъмно;

- Формата на гръбната перка на рибата - дорзалната перка на женската е по-къса от тази на мъжката;

- Формата на каудалната перка - женската има къса каудална перка, която

не е по този начин шарена, както на мъжката;

- Формата и дължината на аналната перка - женската гупа има триъгълна анална перка. Тъмното леке е тъкмо под нея.

Разбира се, държанието на рибките също е индикатор за пола им. Женските се движат в група, имат другарски връзки между тях и общественото им другарство е много интензивно. Те не атакуват мъжките, а са унизени нормално от мъжкаря, който постоянно скапва общуването в женското общество на гупите.

Ако и вие сте пленени от тези морски жители, разгледайте нашите разгласи за рибки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР