В документален филм, излъчен от скандинавски обществени радио и телевизионни

...
В документален филм, излъчен от скандинавски обществени радио и телевизионни
Коментари Харесай

Войната в сянка: Руски шпионски кораби планират саботажи в Северно море

В документален филм, излъчен от скандинавски публични радио и телевизионни оператори, се твърди, че Русия е обвинена в шпионска стратегия в Северно море, която цели бойкот на енергийната инфраструктура в Северна Европа, съобщи Агенция Франс Прес.

Кремъл отхвърли медийните изказвания като " неправилни " и " неоснователни " и повтори апела си за " транспарантно и независимо интернационално следствие " на саботажа на газопроводите " Северен поток " в Балтийско море през септември 2022 година

В взаимното следствие, извършено от публичните малките екрани NRK в Норвегия, DR в Дания, SVT в Швеция и YLE във Финландия, се твърди, че Москва употребява десетки военни и цивилен кораби, с цел да събира информация за вятърни паркове и информационни кабели.

Репортажът се базира на чиновници на разузнаването в скандинавските страни.

Според DR съветската шпионска стратегия е известна с абревиатурата GUGI, или Главното ръководство за дълбоководни проучвания.

Един от документираните кораби е " Адмирал Владимирски ", публично океанографски проучвателен транспортен съд, който в края на 2022 година е бил следен да плава наоколо до огромни паркове вятърни електроцентрали край Англия и Дания.

Когато екип на DR се доближил до кораба с лодка, на палубата се появили маскирани и тежко въоръжени мъже, демонстрира фрагмент, оповестен от датския ефирен оператор.

Руското разузнаване е упрекнато и в потреблението на риболовни траулери, товарни кораби и даже яхти, оборудвани с технологии за подводно и радио наблюдаване, твърди следствието.

В документалния филм, озаглавен " Войната в сянка ", се споделя, че норвежката полиция, която се качила на два съветски риболовни траулера, разкрила остарели радиостанции от руската ера, с оператор в заключено поделение.

В Швеция се твърди, че 27 подозрителни кораба са плавали през нейните води или са дебаркирали в пристанищата ѝ през последните пет години, заяви SVT.

В Норвегия за интервал от 10 години минимум 50 съветски кораба " са имали опция да събират информация скрито ", съгласно броене, основано на автоматизираната система за идентификация (AIS) на корабите, заяви NRK.

Откъси от документалния филм към този момент бяха оповестени, а цялостният отчет ще бъде излъчен по-късно.

Той провокира незабавна реакция от страна на Москва, която упрекна Запада за зрелищния бойкот, включващ гърмежи на газопроводите " Северен поток " 1 и 2, свързващи Русия с Германия.

" Медиите в тези страни са позволили неточност в следствието си ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

" Те са решили още веднъж да обвинят Русия без съображение. "

" Бихме предпочели да насочат повече внимание към офанзивите против " Северен поток " и към транспарантно и независимо интернационално следствие ", сподели той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР