В днешно време централните банки са изключително важни институции. Те

...
В днешно време централните банки са изключително важни институции. Те
Коментари Харесай

Пеканов обясни дали има опасност да се повишат цените на стоките у нас, когато приемем еврото


В днешно време централните банки са извънредно значими институции. Те са поръчител за това банковият контрол да действа и банковата непоклатимост да се пази. Цялата институция има значимост във връзка с бъдещото приемане на еврото и инфлационната среда, която ще остане в идващите месеци. Това съобщи в студиото на " Лице в лице " по bTV някогашният длъжностен министър по ръководство на европейските средства.

Той добави, че съгласно него Българска народна банка би трябвало да стане по-проактивна в връзката си с жителите и бизнеса по образеца на Европейската централна банка, а не да бъде толкоз " затворена и консервативна ".

Пеканов обясни, че Българска народна банка има водеща роля в това да отбрани и жителите, когато пристигна моментът да се преформатира валутата от лев в евро, когато влезем в Еврозоната.

Голяма част от българите не са уверени, че позитивите ще бъдат повече от негативите, когато приемем еврото. Ето за какво би трябвало да разбираем какви ще са рисковете и да се направи по този начин, че тези опасности да не се материализират, разяснява Пеканов.

На въпрос дали има заплаха да се покачат цените на стоките у нас, когато приемем еврото, Пеканов обясни, че с цел да се предотврати сходно събитие би трябвало да бъдат приложени най-хубавите практики и механизми от другите страни, наблягайки и потребността от " доста сериозен мониторинг ".

По тематиката със завода за акумулатори на стойност 1,5 милиарда лв., включен в Плана за възстановянане и резистентност, някогашният вицепремиер показа мнение, че реализацията му е прекомерно скъпа и рискова, както и технологията му.

По време на служебния кабинет взехме решение да не залагаме на нещо, което може и да не се осъществя в идващите четири години, не знаем и дали е механически свястно, тъй като самата технология е доста скъпа и не на последно място – има ли смисъл от толкоз голям размер, разяснява.

На заключителен въпрос дали счита да влиза в политиката под една или дурга форма, Пеканов бе безапелационен, че на този стадий се е отдал напълно на академичната си кариера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР