В днешно време човек не може да избегне растителните напитки.

...
В днешно време човек не може да избегне растителните напитки.
Коментари Харесай

Овес, соя или бадем – ето какво трябва непременно да знаете за млякото!

В днешно време човек не може да избегне растителните питиета. Те са освен супер вкусни, само че също по този начин разнородни и имат безчет приложения. Овес, соя, бадеми или грах (напоследък граховата напитка стана доста съвременна. PRINCESS AND THE PEA е първата опция на кравето мляко в Европа на грахова основа – богата на протеини, веган и антиалергична)  – изборът е голям и сякаш пораства с всеки ден. При това другите типове не биха могли да бъдат по-различни! От тръпчив до блудкав, помислено е за всеки усет. Независимо дали сутрин  ще залеете с напитката  мюслито си, ще я добавите към кафето или ще приготвите с нея десерт – тя е подобаваща за всяка цел. Спокойно може да я смесите даже с капучиното или макиатото си!

Въпреки че в разговорния език назоваваме растителните питиета „ овесено мляко “ или „ соево мляко “, вярното наименование е напитка. И за това си има причина: понятието „ мляко “ е подвеждащо и също така е предпазено от закона. Може да се употребява единствено за млякото на крави, овце или кобили, като единственото изключение е кокосовото мляко. В производството на растителни питиета се влагат да вземем за пример овес, ориз, соеви зърна или бадеми, които придават характерния им усет – в полза на истината по тип и консистенция те доста наподобяват на кравето мляко. 

Тук сме обобщили за вас кои питиета за каква цел са най-подходящи, какви преимущества крият обособените разновидности и по какво да ги различавате.

Соя

Приложението на соевите питиета вероятно е най-многообразно, тъй като може да се прибавят към всяко ядене или пиво. Освен това се оферират с друг усет, като да вземем за пример ванилия или шоколад. Тъй като соята се числи към бобовите растения, соевата напитка съдържа толкоз белтъчини, колкото и кравето мляко, само че по-малко мазнини. Пълноценният растителен протеин се грижи за плътна кремообразна пяна в обичаното ви кафе. Дали ще я добавите към мюслито или смутито или ще я употребявате за готвене и печене – соевата напитка е универсална.

Овес

Овесената напитка постоянно има блудкав до леко житен усет. Естествената наслада поражда при производството й и по-точно при ферментацията на съдържащата се в овеса скорбяла. Като всички останали растителни питиета тя също не включва лактоза и млечни белтъци. При глутенова нетърпимост обаче би трябвало да изберете овесена напитка без наличие на глутен.  Подходяща е за готвене и печене и изключително за заливка на мюслито. Във всеки случай овесените питиета не се разпенват задоволително, тъй като като зърнена просвета овесът е по-беден на белтъчини. Ако ви се пие овесено лате, най-добре да си го приготвите със специфична бариста овесена напитка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР