В деня за размисъл въпросът за машинното гласуване раздели както

...
В деня за размисъл въпросът за машинното гласуване раздели както
Коментари Харесай

В деня за размисъл: Скандали, протести, заплахи, а на изборите гласуваме само с хартиени бюлетини

В деня за размисъл въпросът за машинното гласоподаване раздели както общество, по този начин и институциите в страната. През вчерашния ден Централната изборна комисия взе решенеие, с което отстрани машините за гласоподаване – остана само хартиената бюлетина. В същия ден обаче ОИК-Столична община разгласи, че няма да се съобрази с решението на ЦИК и на територията на София ще се гласоподава и с машини.

Реакцията пристигна през днешния ден – ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че машинно гласоподаване няма да има на никое място в страната и повдигна въпроса за това за какво машините са били превозени до секционните изборни комисии поради обстоятелството, че е имало инструкции това да не се случва.

Малко по-късно от Министерството на вътрешните работи разгласиха позиция, в която обясниха хронологията на превозването на машините. От нея излиза наяве, че ведомството е спазило напътствията. ЦИК обаче отговори, че това не се е случило по този метод.

По-късно ГЕРБ изиска министър председателят да направи обществен отчетът на ДАНС, за който се твърди, че съдържа информацията за непозволените дейности, осъществени от заместник-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов. Никола Минчев също изиска отчетът да стане обществен, само че и разгласи, че ПП-ДБ внася тъжба във Висшия административен съд против решението.

Процедурата за разглеждането на жалбата ще започва в понеделник – жалбата би трябвало да бъде прегледана в период от три дни, само че без значение от това дали ще се случи за няколко часа, или за няколко дни – първият тур на изборите към този момент ще е минал.

В ранния следобяд министър председателят Николай Денков провежда брифинг, на който упрекна ЦИК в нарушение на Изборния кодекс. Той изиска решението за премахването на машинния избор да бъде променено. Денков обаче отхвърли да разгласява отчетът на ДАНС, а повода за това била, че се съдържали манипулативни обстоятелства. Той сподели, че имало задоволително институции, които разполагат с него и те можели да го създадат. Премиерът съобщи, че държавното управление е готово да освободи заместник-председателя на ДАНС, подписал отчета.

По-късно денем ЦИК организира своето последно съвещание преди изборите. На него бе препоръчано в дневния ред да се включи преразглеждане на решението за анулация на машинния избор. Членовете на комисията обаче отхвърлиха това съвсем с единогласие. В хода на разискванията обаче стана ясно, че част от членовете са били заплашвани за живота си, в случай че не трансформират позицията на ЦИК. На съвещанието се взе решение Министерство на вътрешните работи да бъде осведомено за протичащото се.

Няколко часа по-късно ЦИК даде брифинг, на който разгласи, че са постъпили осем тъжби против решението за анулацията на машинния избор. Камелия Нейкова съобщи, че в случай че някой упорства за касирането на вота, то настояването би трябвало да бъде обърнато към Върховен административен съд. Нейкова дефинира като непозволени дейностите на заместник-министъра. Тя още веднъж изясни, че Министерство на вътрешните работи не е имало инструкции за превоз на машините и прикани жителите да гласоподават.

Така на следващия ден всеки един български жител ще има опция да упражни своето право на глас, само че само с хартиена бюлетина. Изборният ден стартира в 7:00 сутринта и завършва в 20:00, като той може да бъде продължен до 21:00, в случай че има негласували гласоподаватели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР