В деня на Св. Св. Константин и Елена беше отбелязан

...
В деня на Св. Св. Константин и Елена беше отбелязан
Коментари Харесай

Откриха официално летния туристически сезон

В деня на Св. Св. Константин и Елена беше маркиран и 115-ят рожден ден на първия ни морски курорт.

С пожеланието за безоблачно, щастливо и сполучливо лято , министърът на туризма доктор Илин Димитров разгласи сезон ЛЯТО 2023 за открит . Това стана в най-стария български морски курорт – „ Св. Св. Константин и Елена “, с доста символика, тъкмо в деня на светците равноапостоли, дали името му. В този ден е и кулминационната точка на тържественото отбелязване на 115-та годишнина от основаването на курорта „ Св. Св. Константин и Елена “.

На откриването участваха министрите на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева, народни представители и членове на Комисията по туризъм в Народно събрание, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Денят стартира с отслужването на света литургия и празничен водосвет в манастира " Св. Св. Константин и Елена " и продължи с формалната гала по откриването на летния туристически сезон.

Намираме се на едно неизмеримо място, зелено, с прелестни плажове, лечителен климат, чудесна съвременна инфраструктура и висококатегорийни хотели, съобщи министър Димитров в приветствието си към многочислената аудитория и посетители на събитието. Той поздрави домакините и управлението на морския курорт – изпълнителните шефове Елена Косева и Ивелина Шабан и им връчи икона на светите равноапостоли Константин и Елена и грамота „ за повсеместен принос в устойчивото развиване на района като целогодишна дестинация за морски и профилиран туризъм и съпричастност към самодейността за позициониране и разпространение на дестинация и Бранд България “.

Министър Димитров акцентира, че с изключение на със своята прелест поради модерната визия и положително ръководство, мястото е наситено с история и магия. Има митове, че още през ХІV век тук е живяло монашеско приятелство , а по-късно е основан едноименният манастир и първата гроздолечебница, с която може да се каже, че се поставя началото на актуалния винен туризъм в региона.

„ Нашите предшественици още през 30-те години на 20 век са заговорили и за разширение крилата на сезона – тази тематика, за която не сме спрели да приказваме от този момент. Те са се пробвали да го създадат – посредством предложение на лечебни и балнео и СПА процедури “, акцентира министър Димитров.

Сред най-любопитните обстоятелства е, че първият „ хотел “ в местността, дала името на курорта, става винарското учебно заведение , чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да одобряват туристи.

Министър Димитров напомни, че първият почитан летовник през 19-ти век след Освобождението става българският княз Александър I Батенберг. След като първите летовници идват през 1908 година, с това събитие е поставено началото на курорта и на морския туризъм в България. В курорта извират 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа, като най-топлият е с температура сред 40 и 60 градуса. Не инцидентно тук е бил ситуиран и най-големият детски санаториум на Балканите , излекувал хиляди деца от съществени болести. Още в края на 19 век значителен принос за издигане престижа на курорта имат създателят на морелечението и калолечението в България професор Параскев Стоянов и доктор Александър Недялков – шеф на Държавния детски морски санаториум „ Царица Елеонора “ в курорта.

„ Гроздолечението, хубавото локално вино и морска храна, лечебните минерални води и началото на морския туризъм в България се преплитат в едно, навръх това място, и стават запазена марка на първия морски български курорт “, сподели министър Илин Димитров. И акцентира: „ Спокойно можем да кажем, че в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “ можете да излекувате и духа, и тялото си “.

Денят продължава с празненства на брега на морето на откритата сцена с богата концертна и шоу стратегия, разнородни занимания за деца и голям брой кулинарни изненади на “Улицата на готвачите “, както и проява с рали коли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР