В деня на Св. Иван Рилски, който е и ден

...
В деня на Св. Иван Рилски, който е и ден
Коментари Харесай

Неонатолозите са малко, алармират медици



В деня на Св. Иван Рилски, който е и ден на българския доктор специалисти и педиатри се събраха в постройката на Народното събрание под егидата на Комисията по опазването на здравето, с цел да обсъдят проблемите в детското опазване на здравето, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Председателят на здравната комисия доктор Даниела Дариткова изясни, че проблемите в детското опазване на здравето са доста. „ Факт е, че въвеждането на клиничните пътеки в детското опазване на здравето бе пагубно за бранша. Проблеми има и в доболничната помощ. Също по този начин има дефицит на педиатри “, акцентира тя.

На форума участва зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова, която показа целите на детското опазване на здравето за Министерство на здравеопазването.

На срещата участваха лекари, специалисти, експерти, както и проф. Владимир Пилософ, който е ръководител на Българската педиатрична асоциация. Според него един от главните проблеми е детската смъртност, която през годините понижава. „ Това е един от значимите индикатори, отразяващи положението на опазването на здравето. През 2016 година тя е 6,5 на хиляда деца до една година, а това са по-ниски стойности от предходната година “. Проф. Пилософ акцентира, че казусът с детските лекари и неонатолози е голям. За него сигнализираха и практикуващите лекари.

В огромни лечебни заведения не доближават неонатолози. Има заплаха българските новородени деца да няма кой да ги поеме, сигнализираха лекари.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР