В Деня на бащата - протест за споделеното родителство. Разведени

...
В Деня на бащата - протест за споделеното родителство. Разведени
Коментари Харесай

В Деня на бащата - протест за споделеното родителство

В Деня на бащата - митинг за споделеното родителство. Разведени родители се събраха в центъра на столицата с гледище за равни права при развъждането на децата си.



Демонстрацията мина под надпис „ не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство ".Протестиращите настояха за смяна в законодателството, защото сега съгласно закона у нас най-често правата отиват при единия родител, в множеството случаи при майката, и по този начин другият родител остава на назад във времето, вижда детето си рядко, а то пораства нещастно.



Родители се събраха на митинг в пространството сред Министерския съвет и президентството с искане за равни права при развъждане на дете след бракоразвод. Те упорстват за законодателни промени в Семейния кодекс.По думите им споделеното родителство е едно от решенията, с цел да могат повече деца да живеят и със своите татковци.Слави Несторов, създател на Фондация „ Споделено родителство ” разяснява пред Дарик, че децата имат право на двамата си родителя, които да участват в техния живот.

„ Имаме подготвен законопроект. Предлагаме да има оборима хипотеза за споделено родителство в българското законодателство ”.

Несторов посочи, че споделено родителство в едно изречение значи, че правата над детето са юридически разграничени 50 на 50 сред двамата родители. Тоест те вземат решения в какво учебно заведение да учи, какъв спорт и активност да практикува.

„ И физически детето да прекарва най-малко 30- 35% от времето си с единия от родителите. В момента, даже при разширени привременни ограничения, без значение дали е при майката или бащата, родителите получават по два уикенда в месеца и те даже не се извършват, поради родителските войни, егото, детето остава на второ место ”.

По думите му над 50% от двойките, от браковете, се разпадат след няколко години.

„ И съгласно европейската статистика 1 на всеки 5 деца страда от наставнически отчуждения. Това значи, че 20% в България и в нашия актуален свят страдат от родителско отчуждение, поради това тази процедура на споделеното родителство е естественото нещо в европейските страни ”.



По време на митинга доста родители споделиха персоналните си истории – някои описаха за дълги правосъдни борби и липса на време с децата им, други дадоха позитивни образци, при които децата биват отгледани равно от двамата родители. На митинга участваха и доста деца, две от тях Ради и Оги:„ Искаме всички деца да имат мама и тати по равно ”.

Според протестиращите българското законодателство е остаряло и вкарва изкуствено във война двамата родители, положителният образец, който показват е от Гърция и Румъния, където са признати клаузите за споделеното родителство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР