В държавния бюджет за 2024 г няма предвидено такова нещо,

...
В държавния бюджет за 2024 г няма предвидено такова нещо,
Коментари Харесай

Никола Стоянов погна Асен Василев: Бюджетната прогноза за 2025 г. сочи, че ще се продават земи

В държавния бюджет за 2024 г няма планувано такова нещо, само че всеки бюджет има тригодишна планирана рамка. Това сподели някогашният стопански министър в служебното държавно управление на Румен Радев – Никола Стоянов, по Би Ти Ви. Вчера президентът съобщи, че е неприемливо желанието на министъра на финансите за разпродаване на Държавния аграрен фонд. Проверка обаче във импортирания в Народното събрание план за бюджета за 2024 година демонстрира, че Радев се кани да наложи несъгласие за нещо, което го няма. В плановете липсва продажба на държавни земи.
Когато се съгласува всеки закон, има бележки и отзиви от министерствата, сподели още Никола Стоянов.
„ На 45-а стр. от мненията на Министерството на земеделието написа: „ По отношение на посочения спомагателен доход от продажба на земи през 2025 година обръщам внимание на следното…. “ И споделя по какъв начин чака доход от 340 милиона за 700 000 декара земя. Даже в това мнение министъра на земеделието споделя, че този доход няма да бъде събран, даже да се продадат тези земи, тъй като 60% се заплащат с компенсаторки, а 40% – с действителни пари. Тоест даже да се случи продажбата, ще се вземат 140 милиона, а не 350 милиона – тоест нови 200 милиона кухи в бюджета. Това е прогнозната част от закона за бюджета “, изясни някогашният стопански министър.
Според него документите вървят дружно и в случай че се одобряват – това би дало съображение още през 2024 година да стартират процедури по продажбата на тези земи, с цел да влязат като доход през 2025 година Идеята я има. Министерството на земеделието е споделило, че не е добра концепция, посочи той.
„ Тя дава право от 1 януари да се пристъпи към започване на процедурите за продажба, с цел да влязат в приходите 2025 година Да заколим кокошката, с цел да се наядем през днешния ден на обяд. Но на следващия ден няма да има втора кокошка. Тази земя е лимитирана – тези 700 000 декара са сред 1/4 и 1/5 поземления фонд. Те се отдават под аренда всяка година на разнообразни стопани “, сподели още той.
По отношение на таксите за пренос на съветски газ Никола Стоянов съобщи, че те няма да бъдат събрани. „ Булгартрансгаз “ задлъжнява доста съществено – за месец над 250-260 милиона, а си скапваме връзките със съседи и сътрудници в Европейски Съюз, тъй като ставаме непредвидим сътрудник. Международни контракти с дълготраен проект се променят едностранно. Всички в Европейски Съюз са в режим на наказания, Украйна е във Война с Русия, само че и тя не си разрешава едностранно да наложи тази такса.
Не може един участник по трасето от през днешния ден за на следващия ден да реши нещо. Дори нашето законодателство не разрешава такава такса, предизвести Никола Стоянов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР