В Държавен архив – Варна се съхраняват досиета на затворници

...
В Държавен архив – Варна се съхраняват досиета на затворници
Коментари Харесай

Досиета от Варненския затвор: Осъден за разказване на виц, ето какъв

В Държавен списък – Варна се съхраняват досиета на пандизчии от Варненския затвор. Някой от тях са наказани за разпространението на погрешни изказвания, вицове и обиди към националната власт по времето на социализма.

Ето какво гласи досието на един от пандизчиите през 1958 година:

Във ф. 803, оп. 2, а.е. 299 се съхранява Досие № 1831/ 1958 година на пандизчията Недю Петков Недев – разгласявал погрешни изказвания и известия против националната власт. (2.02.1958 – 07.07.1959 г.) В Обвинително известие с гриф „ Строго секретно “ по следствено дело № 442/58 по разказа на Окръжно ръководство Министерство на вътрешните работи – Държавна сигурност – Коларовград (дн. гр. Шумен) с обвинен Недю Петков Недев от гр. Търговище по член чл. 210 и 211 от Наказателен кодекс., на л. 9 от досието четем следното:

„ Обвиняемият Недю Петров Недев воден от своята мощна ненавист към народнодемократичната власт у нас, за през последните няколко години е разпространявал най-различни погрешни изказвания, които са от естество да подкопават престижа на властта пред народа, посредством присмиване на мероприятията по стопанска линия и нанасяне на обиди на държавни и партийни ръководители. Така да вземем за пример с цел да оклевети управителните партийни и държавни приятели при започване на 1958 година, обществено е разказвал оскърбителния за народа анекдот, а точно: „ Че който, доста работел у нас, малко пари получавал и не е ходел в командировки, а този който малко работи – огромна заплата получавал и доста командировка вземал. “
За да бъде по безапелационен показвал на присъстващите и една диаграма.

В началото на 1958 година обществено пред всички е споделил оскърбителния за нашия народ, а също по този начин оскърбителния и афектиран за други министър Кимон Георгиев [виц] със следното наличие: „ През купонно време един жител се оплакал на един юрист, че нямало по какъв начин да изкара зимата.
Тогава юриста го посъветвал да обиди някого и да го осъдят на 3 месеца и по този начин ще прекара леко зимата . След като се гледало делото жителят срещнал отново същия юрист и го попитал: за какво са го осъдили на 3 години, а не на 3 месеца. Адвокатът го попитал кому и каква засегнатост е нанесъл. Гражданинът споделил, че минавайки около постройката на Министерския съвет бил извикал три пъти: „ Кимон Георгиев има дървена глава “ . Тогава юристът му дал отговор, че тебе не са те осъдили за засегнатост, а за издаване на държавна загадка. “

През месец септември 1958 година е популяризирал вица за четене на буквите на цигарите „ Бузлуджа “ в обратна посока, а точно: „ Арабите живеят, другарите ръководят, лудите земеделци работят “.
Обвиняемият Недю Петков Недев от гр. Търговище, ул. „ Стара планина “ № 9, по следствено дело № 442/1958 година по разказа на Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Държавна сигурност - Коларовград (дн. Шумен) да изпрати на Търговищкия околийски прокурор, с цел да внесе в националния съд, с цел да желае строго и заслужено наказване.

Да са призоват в съда:

1/ Обвиняемия: Недю Петков Недев от гр. Търговище, ул. „ Стара планина “ № 9

2/ Свидетели: Изброени са 13 очевидци...

3/ Писмени доказателства:

1. Свидетелство за съдимост

2. Заповед № 56 на Русенския обл. съд

3. Диаграма

Дата: 30.IX.1958 година Следовател: Няма автограф “
„ Моля да ни се заяви по какъв начин да водим пандизчията – престъпен или контрареволюционер? “

Дата 7.01.1959 година
Министерството на правораздаването, Отдел „ Затвори “ - София с писмо от 15.01.1959 година с гриф „ Секретно “ му отворя следното:

„ До Началника на пандиза в гр. Варна

На № 20 и 22

Уведомяваме, ви че пандизчиите Желю Милков Недялков и Недю Петков Недев следва да водите като престъпни, защото приведените в закона текстове, са същите да дават отговор и третират осъществени престъпни действия.

Независимо от горното в случай че следствието им е водено от органи на Държавна сигурност, оперативно следва да се вземат на доклад и като контрареволюционери.

Зам. шеф на отдел... /печат/ “

Измислянето и разпространяването на вицове против властта е престъпно действие, а Държавна сигурност употребява ресурсите на своята агентура, да преследва създателите на сходни действия. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР