В Дания се разраства скандал около премиера на страната Ларс

...
В Дания се разраства скандал около премиера на страната Ларс
Коментари Харесай

Расмусен е обвинен, че е взел подкуп


В Дания се разраства скандал към премиера на страната Ларс Расмусен поради подарък, който е взел от собствен прочут предприемач. По датските закони това може да бъде признато като рушвет. Вестник "Юландс-постен “ заяви, че някогашен датски държавен чиновник, чието име не се оповестява, е подал тъжба в полицията против премиера по член 144 от Наказателния кодекс, който планува затвор или огромна санкция за приемане на рушвет от длъжностно лице.

Съобщава се, че през 2014 година Расмусен, който към момента е бил народен представител в Народното събрание, е получил покана да прекара отпуската си във вилата на Йон-Анкер Ларсен. Расмусен се възползва от тази опция едвам през 2016 година, когато към този момент е заел поста министър председател за повторно в политическата си кариера. Стойността на почивката му била оценена на 10 000 датски крони или 1 700 $. Според правни специалисти от Университета в Копенхаген, подобен подарък умерено влиза в определението за рушвет, дори и в случай че донорът не е получил никаква услуга или полза в подмяна.

Самият Расмусен отхвърля да е прекрачвал закона. На конференция той съобщи, че е имал прав да одобри подобен подарък в качеството си на народен представител, а още повече и по случай своя празник. „ В този миг, аз не бях министър председател и не съм могъл да зная, че още веднъж ще заема този пост “, сподели той. По-интересното е, че датският министър председател даже не е бил непосредствен другар с предприемача, от който приел подаръка. Двамата са се срещнали през 2014 година Ларсен обаче е член на неголяма група състоятелни датски предприемачи, специализирали се в риболовния бранш и наричани „ крале на квотите “. Именно техните кораби получават забележителна част от всички квоти, разпределени за индустриален лов на риба в страната.

Въпросът за разпределянето на квотите и ролята на едрия бизнес във вземането на тези решения е много мъчителен за датската политика. Мнозина упрекват Расмусен, че не прави задоволително, с цел да ограничи въздействието на „ кралете “ върху този бранш. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР