В четвъртък вечер МВР влезе в домовете на лидера на

...
В четвъртък вечер МВР влезе в домовете на лидера на
Коментари Харесай

Какво всъщност стана с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова? И какво следва днес

В четвъртък вечер Министерство на вътрешните работи влезе в домовете на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, на финансовия министър от негово време (сменен от самия Борисов поради подозрения в " обществото, че бил на Пеевски " ) Владислав Горанов и Севделина Арнаудова - дясна ръка и глас на Борисов от десетилетия.

Действията с в изискванията на неотложост, което разрешава прокуратурата и съдът да са по-изненадани несъмнено и от Борисов, а работното обвиняване е по члена за изнудване - 213а от Наказателния кодекс.

Повечето обстоятелства нататък са известни.

Според документите на полицейската насилствена мярка (защото, както знаем, задържането до 24 часа в районното не е тъкмо задържане, а тип административна мярка) за Бойко Борисов часовете текат от 19:30 ч, за Владислав Горанов - 18:56 ч и за Севделина Арнаудова - 19:25 ч.

Министерство на вътрешните работи прави сериозн гаф - първо афишира измежду упрекнатите и името на Менда Стоянова. После се оказва, че нея я няма - най-малко не и в тези процесуално-следствени дейности (вероятно това идва от обстоятелството, че Васил Божков в изказванията си, че е рекетиран, намесваше и Стоянова - тогава икномическото острие на ГЕРБ в Народното събрание, по отношение на прокарването на законови ремонти в негова полза, които понижават дължимите такси върху облагата, б.р.).

Така или другояче заради естеството на 24 часовата мярка, целият петък минава във взаимни обвинявания сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

Първите настояват, че полицията е работила необразовано, към 9:00 сутринта още не е входирала нищо, както и че е допълвала материали чак до 20:30 ч.

Вторите споделят, че още от сутринта - от входирането на инфомация посредством факс в 10:02 ч за досъдебното произвеждане, прокуратурата с часове се е мотаела - първо, до момента в който избере наблюдаващи прокурори, след това е предиздвикала служителите на реда да чакат часове и най-сетне са оповестили, че няма де се срещат с тях, а да входират материалите в деловодството на СГП.

Така или другояче - фактът е, че става към 20 ч в петък и тримата с " административната мярка " излизат от ареста на Седмо РПУ.

В 21:30 прокуратурата дава късен брифинг, на който съществена тематика беше не това, което може да се чака за наказателната отговорност - има ли данни за виновност на трите лица. А - какъв брой неточности са позволени от органа, който ги сезира. И дума нямаше, че в хода на производството някои от тях може да бъдат наваксани - нали по тази причина е способен прокурор, за който се оплакаха, че в тази ситуация въобще не е сезиран.

Казан малко - брифингът беше напълно против Министерство на вътрешните работи.

Прокуратурата в лицето на младата говорителка на СГП изчете дълъг написан текст, в който се преразказваха показанията на очевидци по преди малко начеващото досъдебно произовдство. От него се разбра, че:

а) първият очевидец е Кирил Петков

б) други са споделили, че Божкв се е познавал, взимал е пари в пликове, когато се е срещал с Борисов или Горанов, само че никой не е виждал да им ги предава на ръка.

в) трети са споделили, че постоянно е влизал единствено " по пура " в Министертвото на финансите (което също е задоволително неуместно, б.р.).

Ядката обаче е, че държавното обвиняване обстойно и нашироко изяснява за какво Министерство на вътрешните работи е незапознат орган въобще да стартира такова следствие. Както и че когато се касае за министри, законът е безапелационен, че единствено следовател може да проверява.

Оттук обаче следва и друго - прокуратурата постановява отвод от привличане на обвинени. Така няма въз основата на какво да продължи (засега) производството, както и няма на база на какво да се желаят 72 часа прокурорско задържане (не че някой си е " счупил краката " от напън, б.а.).

Държавното обвиняване с изключение на всичко друго упреква Министерство на вътрешните работи - че самото министерство не е поискало тримата да бъдат привлечени като обвинени. Показва описи, пратени от Министерство на вътрешните работи.

Оттам отвръщат, че Прокуратура на Република България си е икономисала да покаже придружително писмо към описите, в което ясно се сочи и че с изключение на материалите по досъдебното произвеждане... са изпратени и материали по член 219 алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, което значи - за привличане на обвинен.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/mvr doc.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 1474 " /> Документът на Министерство на вътрешните работи, в който написа член 219 от Наказателно-процесуален кодекс. Текстът му гласи: Когато се съберат задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице в осъществяване на закононарушение от общ темперамент и не са налице някои от основанията за преустановяване на наказателното произвеждане, проверяващият орган рапортува на прокурора и притегля лицето като обвинен със сформиране на надлежно разпореждане.

23:30 ч взаимно конференция дават Кирил Петков и Бойко Рашков. На нея, естествено, вътрешният министър вини дейностите на българската прокуратура, а министър председателят заявява, че му има доверие. Между другото - изказване в същото посока прави и Асен Василев.

На нощната пресконфереция също министър председателят съобщи, че паралелна " европейска конструкция " също проверява.

Коя е тя? Вярно ли е това? И до каква степен и по какъв начин " работи ", може единствено да гадаем.

Между другото, нападателни публикации с типичното " кафяво " наличие в почивните дни в съответните " медии " се появяват против българския европрокурор и една от българските делегирани прокурори. Те приказват, че по-скоро има нещо такова.

Днес се чакат най-малко две неща. Първо, от Министерство на вътрешните работи се зарекоха, че още веднъж ще входират постановлението за привличане на обвинени. Къде? Естествено, прокуратурата, която е " стопанин " на досъдебното произвеждане...

Наши източници оповестиха, че това към този момент е станало сутринта.

Второ, Софийският градски съд на закрито съвещание пък следва да прегледа претенции за утвърждение за претършуване и изземване.

Протоколите са входирани в петък късен следобяд, т.е. - в границите на посочения от Наказателно-процесуален кодекс 24-часов период. Но заради часа са насрочни за разглеждане от съда в първия вероятен работен ден. Т.е. - през днешния ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР