В Бюджет 2024 хубавото е, че Асен Василев се отказа

...
В Бюджет 2024 хубавото е, че Асен Василев се отказа
Коментари Харесай

Финансистът Л. Дацов за Бюджет 2024: Хубавото е, че Асен Василев ...

В Бюджет 2024 хубавото е, че Асен Василев се отхвърли от промени в данъчната сфера, да вземем за пример - измененията с така наречен обезценки. Приравняването на обезценките в действителния и финансовия бранш водеше до голям проблем за банките. Някой му сподели, че е било преференциално това да се случи 2022 година, когато имаше позитивна разлика. Но 2023 година, в случай че го направи, ще би трябвало да връща пари. Всъщност хубаво е, че " светна лампичка " и не внесоха това предложение, което беше направено в Народно събрание. Това съобщи финансистът Любимир Дацов в предаването " Пресечна точка ".

" Още по-добре ще бъде, в случай че се откаже от най-малко няколко неща. Най-същественото, съгласно мен е тези 15% спомагателен налог облага върху огромните компании. Това не е в интереса на българската данъчна система и в полза на компаниите, които са пристигнали в България тъкмо поради данъчната конкуренция. Ние нямаме доста неща, в които да сме по-добри от другите, и утежняването на тези конкурентни преимущества не е в интерес на никой ", добави той.

Дацов разяснява още, че е трябвало да се върне Данък добавена стойност ставката за туризма. " Но те се отхвърлиха и не го направиха. То е импортирано в Народното събрание за утвърждение, какво ще се случи там не се знае. Данъците са модел, когато бягаш от модела, след това се чудиш какво си направил ", уточни финансистът.

" Рязането на разноски и въпроса за дефицити е въпрос на политика. Това са политически решения по отношение на програмата за ръководство, която имат. Ние в този момент може единствено да отбележим, че тази стратегия за ръководство не е стратегия за ръководство, тъй като вътре няма нищо управническо, няма нито една структурна промяна или нещо, което значително да е заложено ", бе безапелационен Дацов.

Според него в Бюджет 2024 липсват промени. " Това е първият бюджет, който се приема след ръководството на това държавно управление и се очакваше в него да се видят хоризонтите напред. Няма нищо. Никой не може да ви каже нито една промяна от вътрешната страна, която ще бъде финансирана, която е заложена за осъществяване. Всичко опира до едни пари и по какъв начин да бъдат изхарчени. Това не е бюджетна политика ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР