В Берлин тази вечер започва срещата на външните министри от

...
В Берлин тази вечер започва срещата на външните министри от
Коментари Харесай

Външните министри от НАТО се срещат тази вечер в Берлин

В Берлин довечера стартира срещата на външните министри от НАТО. Поканени са също по този начин и първите дипломати на Финландия и Швеция. Основната тематика, която ще бъде обсъждана, е кандидатурата на тези страни за участие в пакта.

Форумът стартира още довечера, като се чака диалозите да са напрегнати.

Все още няма единение в позициите за бързото участие на Финландия и Швеция в НАТО.

Канада упорства двете северни страни да бъдат признати неотложно.

" Вярваме, че Швеция и Финландия би трябвало да влязат в НАТО ", съобщи външната министърка на Канада Мелани Джоли на приключилата преди този момент среща на външните министри от Г-7. На нея страните от Г-7 се ангажираха да подкрепят военно Украйна, до момента в който се постанова и обявиха, че няма да признаят граници, налагани от Русия.

Канада счита, че приемът на двете нови членки би трябвало да стане допустимо най-бързо и единственият въздържащ се към този миг - турският президент Реджеп Ердоган, би трябвало да бъде уверен в нуждата от това.

Русия към този момент предизвести, че участие на Финландия в НАТО ще се счита за вражеска постъпка.

" Наблюдаваме смяната в политиката на Финландия и Швеция, само че нямаме към този момент позитивно мнение за това ", обявиха от екипа на Ердоган. Той упрекна Хелзинки и Стокхолм, че подкрепят оповестената от Турция за терористична организация ПКК.

Германската външна министърка Аналена Бербок сподели намерено недоумението си от тази турска позиция. Всяка демократична страна би трябвало да се радва, в случай че страни с укрепнала и обичайната народна власт и мощни армии желаят да подсилят алианса ни, съобщи тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР