В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская и още

...
В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская и още
Коментари Харесай

В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская

В Беларус стартира неприсъствен развой против Светлана Тихановская и още четирима опозиционни деятели. Част от обвиняванията против тях са за машинация, образуване на протести, създаванe на екстремистка организация, скрит план за завладяване на властта.

Всички обвинени са отвън територията на Беларус. Тихановская живее в Литва, осведоми Българска национална телевизия. " Шоу и фарс " - по този начин тя назова процеса, който стартира през днешния ден, и добави, че той няма нищо общо със справедливостта.

В изявление за организация Франс прес, тя сподели още, че не е имала достъп до правосъдните документи. Питала се е да се свърже с юриста, който води случая, само че той не ѝ дал отговор.

" Процесът може да докара до издаването на интернационална заповед за арест или да ме лиши от беларуско поданство и паспорт ", сподели още Тихановская, която взе участие на форума в Давос.

В същото време беларуските управляващи повдигнаха нови обвинявания и против брачна половинка й, който се намира в пандиза - този път в нарушение на разпоредбите в пандиза при изтърпяване на 18-годишната си присъда, съобщи Ройтерс, като се базира на правосъдни източници.

44-годишният влогър Сергей Тихановски, който беше арестуван по време на опита му да се кандидатира за президент против Лукашенко през 2020 година, може да получи още две години затвор по новите обвинявания.

Тихановски беше задържан преди президентските избори през 2020 година, които предизвикаха всеобщи митинги, откакто президентът бе разгласен за победител, макар изказванията за изборни операции.

Тихановски бе наказан през декември 2021 година по обвинявания в образуване на всеобщи вълнения и подстрекателство към обществена омраза.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР