В БДЖ не е извършвана нерегламентирана доставка на електроенергия и

...
В БДЖ не е извършвана нерегламентирана доставка на електроенергия и
Коментари Харесай

БДЖ: Не сме доставяли ток нерегламентирано, не сме ощетили държавата с 500 000 лв.

В БДЖ не е осъществявана нерегламентирана доставка на електрическа енергия и сдружението, респективно страната, не са ощетени с 500 000 лв.. Това сподели на ексклузивен брифинг през днешния ден Пламен Пешаров, шеф на " БДЖ - Пътнически транспорти ", заяви Българска телеграфна агенция.

Така той отговори на обвиняванията от депутата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, че за три месеца на предходната година в сдружението са генерирани вреди в размер на 500 000 лв..

Пешаров посочи, че при встъпването си в служба е заварил открита процедура по Закон за обществените поръчки за доставка на тягова сила на 10 август 2017 година. Тъй като по нея са били открити процедурни неясноти, с дискриминиращи огромна част от участниците условия, процедурата е била прекъсната. Това е наложило, с цел да не остане БДЖ без ток, да бъде възобновено съглашението с предходния снабдител от септември предходната година. Със същия е подписан контракт, като преди този момент превозвачът е направил обширен разбор на цените на пазара. Новата договорна цена е за 94,73 лв. на мегаватчас /MWh/, близка до пазарната, сподели Пешаров. По думите му пазарният разбор за интервала е посочил цени в диапазона 180 - 220 лв. за MWh към оня миг. Цената, която БДЖ е плащала в предходния интервал до септември е била 75,33 лв. за MWh. Получената разлика от превозвача обясниха с обстоятелството, че от 1 юли 2017 година АЕЦ " Козлодуй ", като главен снабдител на електрическа енергия, е повишил цената с към 20 лв. за MWh. Това е била и повода БДЖ да усили своята цена със същата стойност.

Пешаров сподели, че за интервала на трите месеца - септември, октомври и ноември предходната година, сдружението е потребявало всеки месец към 12 500 MWh. Ако се пресметна, по думите му, разликата от най-ниската цена на свободния пазар, то при цената от 94,73 лв. за MWh може да се види, че освен не съм ощетил БДЖ, само че и съм осъществил спестовност за сдружението от към 1 млн. лв. на месец. Пламен Пешаров сподели още, че е разпоредил инспекции на тази социална поръчка и други, осъществени в интервала на служебния кабинет, и в случай че се открият отговорни, те ще бъдат осъдени.

Изпълнителният шеф на БДЖ Владимир Владимиров дефинира днешните обвинявания от страна на Българска социалистическа партия като опит БДЖ да се отклони от пътя, по който върви. Той напомни, че към днешна дата отговорностите от 850 млн. лв., насъбрани от превозвача, са погасени. Остават към 100 млн. лв., които, по думите му, до края на годината ще бъдат изчистени. " По-важното е, че БДЖ е извадена от банкрут ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР