В българските училища не се преподава това, което се е

...
В българските училища не се преподава това, което се е
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Десетилетия у нас се преподаваше фалшива история – като в Македония

В българските учебни заведения не се преподава това, което се е случило в близката история, като „ инерция” има и в паметниците, наименованията в дребните обитаеми места и носталгията по комунизма в реториката на някогашната компартия Българска социалистическа партия. В резултат на всичко това младежите са застрашени от това да повторят грешките на своите предшественици, страдали поради идеологии като националсоциализма и болшевизма.

За това предизвести евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в студиото на „ Лице в лице”. На днешния ден на възпоменание на паметта на жертвите на комунизма той напомни думите на Роналд Рейгън: „ Свободата е единствено на едно потомство от изчезване”.
Поклонение пред жертвите на комунизма (СНИМКИ) Преди 74 година т.нар Народен съд изпраща на гибел регенти, министри, депутати, офицери и общественици
Той беше безапелационен: „ В Българска социалистическа партия, когато стане въпрос за това, споделят „ Вие желаете да променяте историята!”. Не, г-да комунисти, вие променихте историята, вие преподавахте с десетилетия подправена история – каквото правеха и в Македония! Сега желаеме обективния прочит на историята – за това, което се е случило преди 9 септември и това, което се е случило след 9 септември”.

Обществото реагира доста ужасно, когато се приказва за жертвите на нацизма, само че приема като че ли някак си безразлично жертвите на комунизма. Според Ковачев повода е в наслагването на десетилетия боязън да се приказва за това нещо, насочването на историята единствено в една посока: „ Това е десетилетното наслагване на тематиката в тази посока. Защо е толкоз комплицирано в Македония да кажеш истината, за какво е толкоз рисково да кажеш какъв е Гоце Делчев или Даме Груев – десетилетия е бил насаждан страх”.

Ковачев беше безапелационен, че комунистите са отговорни за експлоадирането на гражданската война у нас, почнала с атентата в „ Света Неделя” през 1925 година Според него ликвидираните от царския режим са по-малко от жертвите на „ червения” гнет: „ Какво би трябвало да направи една страна, когато има въоръжена тайфа в гората, в този момент има такива хора и ги назовават „ терористи”.

Той въпреки всичко изрази вяра, че Българска социалистическа партия ще откри сили да взе участие в общоевропейския Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими (23 август), с цел да уважи починалите в изискванията както на националсоциализъм, по този начин и на болшевизъм и на всичките им форми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР