В България здравните рискове са много, а 73% от българите

...
В България здравните рискове са много, а 73% от българите
Коментари Харесай

Стряскаща статистика: 73% от българите са с наднормено тегло

В България здравните опасности са доста, а 73% от българите са с тегло над нормата.
Работна група в МОН работи за въвеждане на предмета здравно обучение. Поне един час седмично българските деца би трябвало да са ангажирани с тематиката. Все още обществото не преглежда затлъстяването като заболяване, акцентира и доцент Теодора Дърленска, ръководител на Българската асоциация за проучване на затлъстяването и съпътстващите го болести (БАСОРД). Начинът на живот е извънредно значим, посочи тя, само че роля играят и генетични фактори. Неправилни хранителни привички, като консумация на пакетирани храни и модифицираните храни дружно с обездвижването, водят до затлъстяване измежду децата. Затлъстяването води до редица затруднения, сподели тя.

Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски на конференция, отдадена на затлъстяването. Младите хора и тези на междинна възраст ги подценяват - не осъзнават значимостта на спорта, отхвърли от тютюнопушене, здравословното хранене. В резултат на това подценяване има високо равнище на сърдечносъдови и ракови болести. Министерство на здравеопазването се пробва да увеличи здравната просвета и на родителите, и на децата. В бюджета за здраве за тази година са заложени повече профилактични прегледи, като за пръв път има такова повишение на средствата за тази сфера.

А за какво е затлъстяването при децата - нямат опция за спорт и здравословни храни. Най-много затлъстели деца има в седми клас. Нишката се къса в пубертета, счита доцент Околийски. Не се схваща значимостта на това да си физически деен, съгласно него.

В същото време преяждането е обвързвано с прочувствени проблеми. Оказва се, че българите пресоляваме храните. Благовеста Борчева, държавен специалист, дирекция " Приобщаващо обучение ", Министерство на образованието и науката изясни, че за дребните деца в детски градини и учебни заведения, е обезпечена здравословна храна. Основната храна е с 20% енергийно наличие, а подкрепящата е с 10%. С 11,8% през предходната година са увеличени средствата за здравословни храни в просветителните институции. Стремим се храненето да бъде здравословно, уравновесено, сподели тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР