В България ще бъде изграден суперкомпютър, който трябва да заработи

...
В България ще бъде изграден суперкомпютър, който трябва да заработи
Коментари Харесай

Суперкомпютър у нас догодина, ще предсказва трусове и ще помага за лечение на рак

В България ще бъде построен суперкомпютър, който би трябвало да проработи до края на 2020 година Така страната ни ще стане една от осемте страни, в които ще има европейски суперкомпютър на международно ниво. 

Това заяви европейският комисар по цифровата стопанска система Мария Габриел след среща с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Генерална дирекция " Свързаност " към Европейската комисия Роберто Виола.

Суперкомпютрите работят в интерес на децата, тъй като разрешат доста бързо да се вършат проучвания, свързани с ваксини и медикаменти. Те способстват и за привличане на вложения, изясни Габриел. Тя даде образец от автомобилостроенето - срокът за изработката на нова кола ще се редуцира от 60 на 24 месеца.

Проектът за България коства 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от Европейска комисия, уточни Мария Габриел. 

Ръководителят на Генерална дирекция " Свързаност " към Европейската комисия Роберто Виола добави, че компютърът, който ще бъде построен в България, е толкоз мощен, колкото този в центъра на НАСА. " Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа ", посочи Роберто Виола. 

Чрез него могат да се планува торнадо, гръмотевични стихии и трусове. Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри, добави той. 

Министър-председателят Бойко Борисов разгласи, че в този център ще работят най-вече българи. Той ще бъде построен в Технопарка. Борисов разяснява, че този суперкомпютър ще бъде използван във всички сфери. Според него този суперкомпютър ще даде и големи благоприятни условия в страната ни. Чрез него ще може да бъдат тествани елементи от коли, мостове и здания. Той ще сътвори големи благоприятни условия и в опазването на здравето. Суперкомпютърът ще работи 24 часа в денонощието, добави Борисов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР