В България съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека,

...
В България съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека,
Коментари Харесай

Безнаказана корупция и произволни арести видяха САЩ в България

В България съществуват основни проблеми, свързани с правата на индивида, независимостта на правосъдната система, както и сериозна корупция в държавното управление. Това се споделя в годишния на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на правата на индивида по света, оповестен късно в понеделник.

Докладът от 41 страници за съблюдаване на човешките права разказва проблеми и случаи от миналата 2022 година, като се цитират заключения на неправителствени организации и институции, измежду които Европейската комисия, Съвета на Европа, Репортери без граници и други.

В него се показва, че управляващите са подхванали стъпки за идентифицирането, следствието и наказването на длъжности лица, направили нарушавания на правата на индивида и корупция, само че в това време дейностите на държавното управление не са били задоволителни и безнаказаността още е проблем.

Съединени американски щати обръщат внимание и на правосъдната система, чиято самостоятелност и безпристрасност е наранена от " корупция, неефективност и липса на отчетност ".

Вашингтон показва като " основни проблеми с правата на индивида " в България:
жестокото или унизителното отношение от страна на управляващите, в това число към арестувани лица, мигранти и разселени децапроизволните арестисериозните проблеми с независимостта на правосъдната системасериозната корупция в правителствотопрестъпленията, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към членове на ромската общност;престъпленията, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към ЛГБТК+ общността
Сред образците на " случайно задържане " Държавният департамент на Съединени американски щати подрежда ареста на ученика от 10-и клас, който беше привикан под отговорност в Първо полицейско ръководство в София поради нарисувани графити върху Паметника на Съветската войска.

Вторият образец цитира решението на Софийския областен съд, с което арестите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, на Севделина Арнаудова и на някогашния финансов министър Владислав Горанов бяха оповестени за противозаконни. Тримата бяха арестувани за 24 часа през март като част от следствие за изнудване, само че не им бяха повдигнати обвинявания. Само преди месец Горанов още веднъж беше обект на внимание за Държавния департамент на Съединени американски щати - тогава същият го включи в листата със глобени по закона " Магнитски ".

Проблеми с корупцията и медийната независимост

Корупцията продължава да е проблем за България. Вашингтон отбелязва, че " макар че законът планува наказателни наказания за корупция на длъжностни лица, държавното управление не ползва закона дейно и съгласно известия длъжностни лица във всевъзможни клонове на държавното управление са взели участие в корупционни практики безнаказано ".

По въпроса за свободата на изложение заключението на Държавния департамент е, че държавното управление " като цяло " е зачитало това право, само че не престават опасенията, че " корпоративният и политическият напън, неефективната и корумпирана правосъдна система и непрозрачното държавно контролиране на ресурсите, предопределени за подкрепяне на медиите (включително фондовете на ЕС), нанасят съществени вреди на медийния плурализъм ".

Цитирани са няколко изводи, които установяват високо равнище на политическо и икономическо въздействие върху медиите.

Малцинствата

Съединени американски щати за следващ път обръщат внимание, че в България продължава да има случаи на " социална непоносимост към малцинствентие групи ", която се показва в честа дискриминация против роми и етнически турци.

Докладът установи още закононарушенията от ненавист - по-специално против ЛГБТК+ общността у нас, които към момента не участват в Наказателния кодекс. Включени са и случаи на антисемитизъм, като се споделя, че " антисемитска реторика продължава да се появява постоянно по обществените мрежи и под формата на мнения под медийни публикации онлайн. "

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР