В България преди повече от месец, няколко дни след поставяне

...
В България преди повече от месец, няколко дни след поставяне
Коментари Харесай

Има починал след ваксиниране срещу COVID-19 у нас, но няма доказателства, че това е причината

" В България преди повече от месец, няколко дни след слагане на ваксина против COVID-19, имаме съдбовен излаз, само че нямаме доказателства, че повода е във имунизацията ", разгласи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния действен щаб.

Той беше безапелационен, че това не е причина за прекъсване на имунизацията.

" Аз няма да се изправя пред вас и да ви кажа: това се случи и ние, водейки се от суматохата и страха, ще вземем такова решение, не, ние ще вземем решение единствено на база науката и разсъдъка. Това, което се популяризира, не ни оказва помощ, обезсърчава хората и понижава желанието им да се имунизират, а няма заплаха за здравето на хората ", акцентира Ангелов.

Министърът посочи, че имунизацията не е била на " Астра Зенека ", поради случай на умрял в Австрия, който се ревизира и за който също няма данни да е обвързван с имунизацията. Вчера Европейската организация за медикаменти беше безапелационна, че не предлага на страните да блокират тази партида, тъй като няма доказателства за причинно-следствена връзка. Днес Ангелов също съобщи, че няма проблем с качеството на продукта.

" Това, че някоя страна е спряла партидата, символизира угриженост, само че не и медицина. Защото няма ясно и тъкмо умозаключение, че тази партида е повода за тази нежелана лекарствена реакция, обвързвана с съдбовен излаз ", посочи той.

Запитан дали министър председателят го стопира да постанова доста строги ограничения, министърът сподели, че такова изказване е неистина.

" Няма вярно и погрешно решение, реагираме в придвижване, сподели той в отговор на въпрос какъв брой време има до цялостен локдаун в страната. Не се опасяваме от ограниченията и от използването им и в случай че се наложи, ще го създадем, нямаме съмнения в тази посока ", сподели още той.

За неспазването на сегашните ограничения министърът подсети да се изпращат сигнали, които ще бъдат проверявани. За въвеждане на ограничения на национално той уточни, че те би трябвало да бъдат в подобаващото време, когато обществото е готово да повярва в тях и да ги съблюдава.
" В Плевен през днешния ден ще има митинг поради ограниченията, въведени от през вчерашния ден. При този митинг, събирайки се доста хора на едно място, какво ще се случи, резултат ли ще получим или недостатък? ", попита той.

" Никой не твърди и не абсолютизира, че при използване на избрани ограничения, ще изчезне епидемията ", сподели пък основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Той даде образец с ограниченията, въведени в Сърбия и Гърция, че все пак броят на новозаразените се покачва.

" Толкова е комплициран епидемиологичният развой, че всичко въздейства - ограничения, лично държание, външна температура и други Прогнозите на математиците няма да излязат правилни, процесът е толкоз многофакторен, че не може да бъде разказан по математически метод ", безапелационен бе Кунчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР