В България покачването на лихвените проценти е факт - то

...
В България покачването на лихвените проценти е факт - то
Коментари Харесай

В България лихвите ще растат, но по-плавно от останалите страни в ЕС

В България покачването на лихвените проценти е реалност - то стартира още през предходната година. На фона на останалите страни обаче, у нас този развой се случва гладко. Последните данни на Българската национална банка сочат, че месечното нарастване на Годишния % на разноските (ГПР), който съставлява действителната цена на заема и на лихвения % по ипотечните заеми е с по 0.05 прочие пункта. На какво се дължи нарастването на лихвите по ипотечните заеми и до къде ще стигнат равнищата им?

На първо място е редно да напомним, че през последните месеци Европейската Централна Банка (ЕЦБ) прецизно следва политика на повишение на главния лихвен % за намаление на равнището на инфлация в Еврозоната. Последното повишаване на главния лихвен % на ЕЦБ е от началото на февруари 2023 година - с 50 базисни пункта.

" Това е сигурен сигнал, че се чака растеж на лихвените равнища и в България, само че доста по-плавен в сравнение с в останалите страни в Европейския съюз ", разясниха за money.bg банковите специалисти на ПроКредит Банк.

Според анализаторите в дълготраен проект цената на финансирането от кредитните институции ще се увеличи, в отговор на изменящата се парична политика на ЕЦБ, конюнктурата и цената на привлечения запас. И до момента в който на банковия пазар към този момент се вижда постепенно повишаване на лихвените равнища по заемите, не се чака жилищните заеми да се отклонят от общите трендове.

" Трудно бихме могли обаче да предвиждаме тъкмо с какъв брой ще " нарастнат " жилищните заеми, упованията са те да следват общите трендове на възходящо придвижване на лихвените равнища на финансиране от банковия пазар ", разясняват от ПроКредит Банк.
 Цените и наемите на двустайните и тристайните жилища в София
Цените и наемите на двустайните и тристайните жилища в София " замръзнаха "

Реалните данните не демонстрират спад, а единствено опазване на цените на едни от най-високите им равнища

Факторите, които въздействат на размера на лихвите

" Настоящата картина в лихвите по новоотпуснатите жилищни заеми e по-скоро повлияна от динамичността на бизнес средата, сезонни фактори и с маргинален към този момент отзив от провокациите на икономическата обстановка, което води до плавното им повишаване ", обясниха специалистите от Банка ДСК. Като показаха, че пазарните изследвания не демонстрират несъразмерна волатилност в оферираните лихви, само че има индикации за нерешителност в рисковата политика на банките.

Важно е да отбележим, че главен фактор при ценообразуването на кредитните артикули е цената на ресурса и надлежно е функционалност на нуждата от привличане на подобен, наред с редица други условия. Повечето обаче са мъчно прогнозируеми процеси и зависят значително от самостоятелните политики и положение на банките (ликвидност, финансова адекватност, рисков вкус, ръководство на риска и т.н.).

Новоотпуснати и остарели ипотечни заеми

Както при новите, по този начин и при съществуващите заеми, факторите на въздействие върху цените са едни и същи и банкерите чакат гладко нарастване.
 Молбите за ипотечен заем в Полша понижиха с над 70% след нападателно повишаване на лихвите
Лихвите сринаха ипотечните заеми в най-голямата източноевропейска страна в Европейски Съюз

Над 40% от кредитополучателите се възползват от кредитна почивка

Масовият модел на ценообразуване при заемите на жителите е привързан с показатели. При експозициите в лв., водещите банки в страната употребяват " депозитни показатели ", директно обвързани с лихвите по пасива на банковата система. За разлика, експозициите в евро в множеството случаи се индексират със цената на Юрибор, който заради съвкупното въздействие на неподходящата макрообстановка в Европа, набъбна с много бърз ритъм в последните месеци.

Позитивна страна на употребяваният показател при левовите заеми, привързан с депозитния пазар, е че не се чака да има сходни пикови екстремуми и да отрази само и единствено трендовете, подбудени от вътрешното икономическо развиване в България.

Фиксиран или плаващ лихвен %?

Противно на упованията, банките не усещат спад в търсенето на финансиране за покупка на жилище. Промяната се усеща по-скоро във типа на лихвения %.
 Снимка 607670
Източник:

" За последните три месеца, огромна част договорите ни са подписани при закрепен лихвен %. За съпоставяне с миналата година, когато съвсем 100% от клиентите ни, избираха плаващ лихвен % ", описаха от ПроКредит Банк. 

Промяна в лихвата има при плаващия лихвен % и тя важи както за нови, по този начин и за сегашни клиенти на банките.

Лихвите по ипотечните заеми и имотният пазар

Инвестицията в неподвижен парцел е обичаен инструмент за българите да вложат спестяванията си, изключително при съществуването на нулеви депозитни лихви, каквито следим сега.
 Задава ли се краят на рекордно евтините ипотеки?
Задава ли се краят на рекордно евтините ипотеки?

Депозитите също " чупят " рекорди

Според анализаторите от Банка ДСК на този стадий веригата " търсене-предлагане и финансиране " е в правопропорционален общ тренд, който върви към леко изстудяване. Същевременно инфлацията, която надмина много растежа на цените на парцелите в интервала и даже " стопи " част от акумулирания приръст в последните години, се оказва подстрекател на търсенето.

" Тази линия на динамичността значително защищава от образуването на така наречен " балон ", макар исторически продължителния и стръмен растеж на цените на парцелите в последните години ", показаха от Банка ДСК. И допълниха, че това не е обезпечен в бъдещето път на развиване и появяването на несъответствия, в описаната нагоре верига, биха дали избрани отрицателни въздействия, като да вземем за пример намалено търсене и предложение, увеличена безработица, стеснен ритъм на растеж на приходите и.н.
 Охлаждане след горещина: Сделките с парцели в огромните градове потеглиха надолу, само че не напълно
Охлаждане след горещина: Сделките с парцели в огромните градове потеглиха надолу, само че не напълно

Покупко-продажбите на тримесечна база порастват, само че на годишна понижат

" При актуалната наклонност, обаче, това би довело до по-плавни и синусоидни придвижвания и по-малко евентуално до внезапни спадове ", означават банкерите.

Според специалистите е разумно пазарът на жилища в България да претърпи изстудяване в известна степен през идващите години. Цялостно тази наклонност е реалност, въпреки и съвсем незабележимо.
 Снимка 607668
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР