Повече от две години банковата ни система е поле на

...
Повече от две години банковата ни система е поле на
Коментари Харесай

Надуват ли жилищните кредити ръста на депозитите?

Повече от две години банковата ни система е поле на един невъобразим от много време феномен. И той е обвързван със жилищното кредитиране. Свидетели сме на резистентен - нескончаем и сериозен (двуцифрен), годишен растеж на заемите за жители, обезпечени с парцели, при рекордно ниски за Европейският съюз цени на тези заеми.

За една година те са се повишили с повече от 4 милиарда лв., или с 21.1%, от 19.07млрд. лв. в края на март 2023-а до близо 23.1 милиарда лв. в края на първото тримесечие на 2024-а.
 Депозити, парцели или злато - в какво да вложите спестяванията си?
Депозити, парцели или злато - в какво да вложите спестяванията си?

Стойне Василев, самостоятелен финансов съветник, с скъпи препоръки в подкаста " Силата на вложенията "

Източникът на този феномен е явен. И той е доста сериозният растеж на депозитите на популацията. Българите, които сякаш са най-бедните жители на Европейски Съюз, годишно усилват спестяванията си в банките с 11.38%, или с над 8.6 милиарда лв. - от 75.72 милиарда лв. в края на март 2023-а до 84.34 милиарда лв. в края на първото тримесечие на тази година.

И това покачване е макар съвсем нулевата рентабилност по тези спестявания. За дванадесет месеца междинната годишна рента по левовите депозити за популацията се е повишила 0.4% през март 2023-а, до 0.72% през март 2024-а.
 Снимка 653419
Източник:

Защо подчертаваме точно на лихвата по левовите депозити, а не върху тази по депозитите в евро? Ами тъй като точно цената на левовите депозити на популацията по закон е определяща за лихвите по заемите за семействата, включително и за жилищните.

Та при посоченото над два пъти в номинално изражение по-голямо увеличение на депозитите, този годишен растеж от над 4 милиарда лв. на жилищните заеми, наподобява изцяло естествен.

Но в случай че се замислим върху механизма за трансфер на парите, който работи при отпущането на жилищни заеми, можем да стигнем до извода, че самият растеж в жилищното кредитиране помпа нарастването на депозитите на популацията. Или най-малко една забележителна част от него.

Практика е когато договорката е сред две физически лица и купувача заплаща за придобивания парцел с банков заем, продавача да не получава парите на ръка, а те да му бъдат превеждани от кредитиращата банка по сметката му в същата или в друга банка. Така една сума, която се появява като заем бързо се отразява банковата система и като депозит. Този механизъм дава съображение до считаме, че растежа в ипотечното кредитира се явява и катализатор на растежа на депозитите на популацията.

Разбира се той нито е единственият, и се надяваме, че не е най-силният източник на нарастването на депозитите на жителите. Този въпрос би трябвало да бъде оценен деликатно, тъй като перпетум мобиле не съществува във финансите. И нормално сходни парични придвижвания водят до надуването на балони, чието пръсване е доста мъчително.

Само ще напомним, че поради обвързаността на цената на заемите за жители с цената на депозитите на популацията, едно стесняване на растежа на депозитите, може да провокира наклонност за увеличение на лихвите по тях.

А тя от своя страна би довела автоматизирано до повишение на цената на жилищните заеми - както на към този момент предоставените, по този начин на тези, които ще се договарят занапред. Подобно развиване на събитията на собствен ред крие риск от утежняване на опциите на длъжниците да обслужват своите заеми със всички произлизащи от това последици.

Поради всички тези всички тези условия е добре да има явен експертен отговор на въпроса надуват ли жилищните заеми растежа на депозитите на жителите и до каква степен това крие опасности?
 Експлозивен напредък на ипотечните заеми
Експлозивен напредък на ипотечните заеми

Икономисти сигнализират за притеснителни тенденции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР